Mange skritt i riktig retning

Mange skritt i riktig retning

I vår test er Fitbit’s første smart-klokke smart nok til å skille seg fra konkurrentene.

De såkalte aktivitetsmålerne fra Fitbit har fått en virkelig storebror i selskapets nyeste produkt, Ionic. Selskapet selv kaller dette deres første smartklokke, og relegerer dermed tidligere utgaver til aktivitetsmåler-status.

Fitbit sier selv at de ikke konkurrerer med Apple Watch eller Andoid Wear, men sannheten er at de alle færreste av oss bruker mer enn èn klokke om gangen. Ionic er dessuten smart nok, og på visse punkter smartere, til å tas med i sammenligningen. Det man ikke får i pakken er ting som plass til eget simkort eller en bugnende applikasjons-butikk. Det man derimot får er en operasjonssystems-agnostisk klokke som trives best i aktivitet.

Men aktivitet kan bety mye forskjellig, og det er her den virkelige styrken til Fitbit ligger. Klokken er utviklet med tydelige dediseringer til tidligere modeller, og med et prinsipp som gjør at man trenger minimalt med bruk for å oppnå maksimalt resultat. Med andre ord, Fitbit vil ikke at du skal ha et konstant behov for å tenke på klokken, den skal gjøre en passiv jobb på håndleddet uten input fra brukeren.

I praksis betyr dette enkelt at klokken selv detekterer aktivitet, og logger denne overraskende korrekt. Skal du på løpetur slipper du med andre ord å fortelle dette til klokken, den begynner å logge aktiviteten når man starter. Den skiller mellom aktiviteter, og takket være at den nå er vannsikker merker den også om du svømmer.

Selve klokken ligner en del på den tidligere modellen Blaze, og ligger meget slankt på håndleddet. Fargeskjermen er lyssterk og meget klar, og brukes i all hovedsak som berøringsskjerm. Det finnes i tillegg tre knapper på telefonen, noe som er greit å ha om skjermen blir våt og berøringsskjermen ikke er responsiv. Ved lansering vil det være en rekke reimer tilgjengelig, og selve klokken kommer i tre forskjellige farger.

Vi har testet klokken i flere aktiviteter, og har ennå til gode at den bommer på den spesifikke aktiviteten. Om du ønsker kontinuerlig oversikt under trening er det selvsagt også mulig å starte aktivitetene manuelt fra klokken. Med den innebygde GPS-en får man da oversikt over hvor langt man har beveget seg, samt informasjon om puls, tid, antall kalorier brent og rundetider.

Batteritiden er enestående god, vi fikk over fire dager med normal bruk av gps og trening. Skjermen er meget lyssterk i dagslys, og det er lett å se den viktigste informasjonen under trening. 

Samtidig kommer Fitbit med en åpen SDK om ikke lenge, og jobber hardt for å få utviklere med på laget. Selskapet går langt i å trekke paralleller fra Pebble, smartklokkeselskapet som Fitbit kjøpte opp i 2016. De har allerede apper fra Strava og Starbucks, med flere på vei, men den virkelige verdien vil ikke bli synlig før flere selskaper bestemmer seg for å tilpasse sine apper til Fitbits operativsystem.

Aktivitetsmåler til tross, det er datamengden som kan vise seg å være Fitbits viktigste bidrag til noe så overraskende som folkehelsen. Klokken logger data som puls og søvn, og ved å dykke litt dypere inn i disse kan man lettere se om man har tendenser mot blant annet søvnapne. Fitbit trekker selv fram eksempler der brukere har oppdaget uregelmessigheter i hjerterytme tidlig nok til å få korrekt behandling.

Og det er virkelig enorme datamengder. Via over 67 millioner solgte produkter har selskapet logget over fem milliarder netter med søvn, 82 millioner timer med pulsdata og 160 milliarder timer med aktivitet. Fitbit anonymiserer all data, og deler dette med forskere og helseinstitusjoner for bedre å kunne finne korrelasjoner mellom for eksempel søvnapne og aktivitetsnivå.

Fitbit har med Ionic produsert en smartklokke vi mener stiller til startstreken i samme pulje som Apple og Samsung. Om de kommer først til mål gjenstår å se, men ut i fra våre egne tester er dette en smartklokke som bør være av interesse for alle som er interessert i aktivitet og egen helse. Kort og godt, en smartklokke for folket.

Fitbit Ionic kommer i salg i Oktober og vil koste 3.499 kroner.

Anbefales.