Mange tør ikke å henge opp en tung tv

Mange tør ikke å henge opp en tung tv

En stor plasma-tv veier 40-50 kilo. Den bør henges opp riktig.

En flat-tv sparer plass i stuen, først og fremst fordi den er mindre enn en vanlig kasse-tv, men også fordi den kan henges på veggen. Men den må henges opp riktig, skriver Newswire i en pressemelding.

– Halvparten av dem som kjøper flat-tv ønsker å henge den på veggen, men de færreste gjør det. Det er nok mange som ikke tør henge opp et tungt fjernsynsapparat selv, forteller lyd- og bildesjef Alf Leifseth i Expert.

En annen grunn er at det er bare er fot som følger med tv-en, veggfeste må kjøpes separat.

– De fleste flatskjermene ender derfor på fot på gulvet, sier han

Braketter med svingarm

Det finnes flere forskjellige braketter til veggmontering. Sørg for å finne en som passer til din tv. Det finnes også braketter med svingarm, slik at du kan snu apparatet i riktig retning.

– For at kvaliteten på det du ser skal bli best mulig, er det viktig at skjermen henger i riktig høyde. Når du sitter i sofaen skal du ha bildet rett foran deg. Du får lett kink i nakken om du må sitte og kikke opp på en spillefilm, sier Leifseth.

En tv mellom 37 og 42 tommer bør ikke monteres høyere enn 70-75 centimeter over gulvet. Har du en mindre tv må du føle deg litt fram.

Men det aller viktigste er at tv-en blir hengende fast og ikke faller ned.

– Du må vite at tv-en har god bæring i veggen. En plasma-tv veier 40-50 kilo, og du bør bruke fire til seks treskruer på ti centimeter. I en betongvegg trenger du færre skruer, sier Leifseth.

Vær spesielt forsiktig hvis du har gipsvegg.

– Det kan være direkte utrygt å henge en plasma-tv på en slik vegg, sier Leifseth.

Lcd lettere

Lcd-skjermer er lettere enn plasma, men heller ikke de er bygd for gipsvegger.   

– Skal du først henge en tv på gipsvegg, må du være sikker på at du treffer stenderne. Ta gjerne kontakt med en snekker for å få hjelp eller råd, anbefaler Leifseth.

Når apparatet er ordentlig på plass, er det bare å slå seg ned i godstolen.

– De fleste fjernsyn kommer med ferdiginnstilte valg for lyd og bilde. De kan du stole på. Det skal ikke være nødvendig å kalibrere farger og lyd, såfremt du ikke er profesjonell. Men juster gjerne for å finne det som passer din egen smak, sier Leifseth til Newswire.

Les også: Massesalg av dårlige digitale tv-er i Norge