Maskinvare torpederer IBM-resultater

Maskinvare torpederer IBM-resultater

Omsetningsfall og resultatvekst gir kutt i lederbonus. Øker ryktestrøm om salg av standardservere.

Ferske kvartalstall for siste kvartal 2013 viser at omsetningen sank med 5,5 prosent, mens nettoresultatet øke med seks prosent.

IBM hadde en omsetning på 171,17 milliarder kroner (27,7 milliarder USD), ned fra 181 milliarder kroner fra samme kvartal året før. Årsomsetningen var 616,74 milliarder kroner (99,8 milliarder USD), ned fra 645,78 milliarder kroner året før.

Ingen bonus for god jobb

Selskapet tjente 38,3 milliarder kroner (6,2 milliarder USD) i siste kvartal i fjor, opp fra 35,84 milliarder kroner året før. For året sank resultatet med én prosent til 101,96 milliarder kroner (16,5 milliarder USD), ned fra 102,58 milliarder fra året

- Svake omsetningstall betyr at toppledelsen i IBM gir avkall på personlige årlige insentivtillegg, sa IBM-toppsjef Ginni Rometty i en eufemisme for at det ikke blir noe bonus for god jobb til toppsjefene i IBM i år, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld.

Serverfall

Det er server-familiene som trekker ned resultatene. Alle med unntak av en har et tosifret omsetningsfall i fjor.

Omsetning kvartal mot samme kvartal 2012 innebar en nedgang på 26 prosent for maskinvareavdelingen. For året totalt er det snakk om 18,7 prosent nedgang. I rene tall var omsetningen 26,57 milliarder kroner (4,3 milliarder USD) i siste kvartal, mens året totalt havnet på rett i underkant av 89 milliarder kroner (14,4 milliarder USD).

System Z-familien av stormaskiner hadde et omsetningsfall på 37 prosent. IBM hevder at dette skyldes at de er mellom nylanseringer i denne familien. Målt i ytelse er salget av stormaskiner falt med 26 prosent, Power-drevne servere falt med 31 prosent, og X-familien (Intel-servere) falt med 15 prosent.

Power-fallet skal skyldes at høyere effektivitet i nye servere betyr at de selger mer kompakte og mindre systemer med lavere inntekt per enhet, hevder IBM.

Gode nyheter

Det eneste lyspunktet er Pure-systemene, en type superintegrert datasenter-i-en boks med nettskymuligheter introdusert i fjor vinter. Slike systemer har IBM solgt 10.000 av i hele fjor, 2500 i siste kvartal.

Et annet lyspunkt er utvikling av Watson-porteføljen av prediktive dataanalysesystemer. Mange analytikere har store forventninger til nettskytilnærmingen som er valgt. Andre peker på at vinduet der de står alene om denne løsningen er i ferd med å lukkes. Systemer som kan konkurrere med Watson er på vei fra store aktører.

Nye rykter om serversalg

Kinesiske Lenovo tok over pc-divisjonen til IBM i 2005, og har siden bygd dette opp til en av verdens største pc-merker. Selskapene har siden vært i noen forhandlinger om standardservere som kjører Intel-arkitektur skulle følge over i neste omgang.

Disse ryktene økte på igjen i høst, og Lenovo annonserte nye forhandlingsplaner i desember.