Maskinvaren godt foran programvaren

Maskinvaren godt foran programvaren

Bytte nå eller vente? Det har vært det store spørsmålet for pc-brukere i årevis. Det finnes ikke et entydig svar.
Det er alltid for tidlig å bytte pc. Du vet det godt der du sitter og konfigurerer din aller nyeste anskaffelse. Til uken koster den en tusenlapp mindre. Neste måned får du dobbelt så stor disk til samme prisen. Eller mer minne, eller bedre skjermkort. Eller noe annet. En pc er gårsdagens modell så snart du har fått den i hus.

Men av og til er det naturlig å vente med anskaffelsen fordi noe stort er på gang. Som den gang vi skulle få disketter som rommet dobbelt så mye, eller da en ny generasjon prosessorer var på vei; da AGP skulle gi oss betydelig økt hastighet på grafikken, eller Centrino mer enn doblet batterilevetiden.

PCI Express

Valget du nå står overfor er om du skal anskaffe en pc med PCI Express eller ikke. Som alltid når det gjelder nye pc-teknologier, blir det også et valg om du vil ligge i front eller holde deg til det trygge. Om du vil ta med deg tidligere investeringer du har gjort i PCI-kort.

Skal du være fremtidsrettet og anskaffe en maskin med 64-bit prosessor? I dag får du kanskje 20 prosent mer ytelse på 32-bit programvare, hevdes det. Men vil du utnytte 64-bit fullt ut, må du vente på Longhorn i 2006 eller velge en Linux-distribusjon.

Longhorn må til

I året som kommer vil AMD og Intel lansere prosessorer med to kjerner. Igjen må du vente på Microsofts neste Windows før du får særlig glede av dem.

Kanskje er det ikke så vanskelig. Det er lenge siden maskinvaren hindret programvaren i å utfolde seg -- det er ikke lenger vanlig å gå tom for plass på harddisken, for å si det sånn. Når Longhorn kommer, får du vurdere å skaffe deg jern til å kjøre det på da.

Problemstillingen er forskjellig om det dreier seg om en hjemme-pc som skal drive residensens multimedier, en kraftig maskin for superbrukeren i bedriften eller en pc som lar folk gjøre jobben sin uten at it-avdelingen må drifte seg i hjel.