Massesalg av dårlige digitale tv-er i Norge

Massesalg av dårlige digitale tv-er i Norge

Norge har blitt en dumpingplass for digitale flatskjerm-tv-er som ikke holder mål. Sjekk kravene før du kjøper.

- Veldig mange av de flatskjerm-tv-ene som blir solgt i Norge er gamle modeller som ikke takler digital-tv eller HDTV, sier Per Morten Hoff i IKT Norge til Computerworld.no.

IKT Norge har gjort en sjekkerunde langs flere store og små butikker på Østlandet og er skremt over hvor lite kunnskap det finnes blant selgerne om HDTV.

Mangler kunnskaper

Av de 35 butikkene som er undersøkt var det bare to som kunne opplyse om hvilke tv-er man kan se på høyoppløselige sendinger (HDTV) på. Blant dem med dårlig kunnskap er store kjeder som Elkjøp, Expert og Lefdal, mener bransjeorganisasjonen.

- De som ble sendt ut for å kjøpe digitale-tv-er fikk mange ulike svar. Veldig få i butikkene visste hvilke krav som gjelder når du skal se på høyoppløselige bilder og bruke all funksjonalitet som ligger i HDTV.

- Vi fikk for eksempel til svar at tv-ene kunne oppgraderes med programvare til fullverdig HDTV. Det er ikke sant, det er bare tull. I beste fall koster det veldig mye penger, sier Hoff.

Sure penger

Fra 1. september har Canal Digital startet tv-sendinger i høy oppløsning. Til blant annet fotball-VM i Tyskland neste år er det mange som vil ønske seg en tv som kan håndtere HDTV-signaler.

Men selv om nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder kjøp av flatskjermer, har fokuset på digital-tv vært lavt i forhold til i andre land i Europa.

Dermed er kravene til tv-ene uklare, og mange risikerer å kjøpe ny tv uten at den takler HDTV-funksjonalitet i det hele tatt, og uten at de blir opplyst dette i butikkene.

- Det er surt når du kjøper en flatskjerm-tv på 42-tommer og bestiller Canal Digital, og så må du se på den som på en vanlig tv. Jeg har sett på digital-tv i Berlin, det er en opplevelse av en annen dimensjon. En tv skal du ha en god del år. Hvis du nå kjøper feil, risikerer du å bli sittende med en dårlig tv-opplevelse, sier Hoff.

Sjekk kravene

Fra 31. august er det innført en ny kravspesifikasjon til HDTV, som får en egen merking (se illustrasjon). Dette er oppfølgeren til HD Ready, merkingen som har eksistert siden januar i år.

Begge er garantimerker for at tv-en tilsvarer minstekravene til fullverdig HDTV. HC Ready vil etter hvert blir utfaset og erstattet av den nye merkingen.

Det er EICTA , den europeiske bransjeorganisasjonen for informasjonsteknologi og forbrukerelektronikk, som har fastsatt minimumskrav for HDTV-mottakere. Dette for å hjelpe forbrukerne til å skille produkter på en enkel og grei måte.

EICTA

EICTA har fått mye positiv omtale fra EU-kommisjonen og fra europeiske forbrukermyndigheter for å ha ryddet opp i informasjonskaoset som har hersket rundt HDTV. IKT Norge har lagt minstekravene på hjemmesidene sine.

- Vi må få fokus på dette i Norge også, nordmenn er veldig teknoglade og kjøper mange digitale tv-er. Jeg tror ikke dette er bevisst lureri av butikkene, men rett og slett mangel på kompetanse. Og selvfølgelig har de mye på lageret som de gjerne selger ut, sier Hoff.

Han råder alle kjøpere å sjekke nøye hva de vil ha i butikkene. Hvilke merker som er HDTV–klare kan man til enhver tid se på  EICTA’s hjemmeside www.eicta.org  og IKT-Norges hjemmeside. www.ikt-norge.no fra  10.9.05.

Les også: HDTV i praksis: Dette må du vite