Massesvindel via nettannonser

Massesvindel via nettannonser

Ifølge Økokrim har aktiviteten eksplodert de siste ukene.
Nye bander forsøker nå å svindle nordmenn som selger biler, båter og andre varer via nettannonser, skriver Aftenposten.

En mann fra Hobøl skulle nylig selge mopedbilen sin på Finn.no. Kort tid etter fikk han en e-post fra noen som utga seg for å være en engelsk bruktbilhandler. Vedkommende var villig til å betale 45.000 kroner. Mannen aksepterte og fikk tilsendt en sjekk på 5.500 pund, nærmere 68.000 kroner. Sjekken var utstedt i England gjennom banken NatWest. Han fikk beskjed om at en transportbil skulle komme og hente bilen og at det overskytende beløpet skulle dekke kostnadene til dette.

Han fikk hevet sjekken i sin lokale sparebank, og fikk beløpet inn på sin konto. Kort tid etter fikk han en ny e-post fra den engelske bruktbilhandleren.

Der ble han bedt om å overføre det overskytende beløpet, rundt 23.000 kroner, til en dollarkonto eid av et shippingselskap i Nicaragua. Dette skulle skje gjennom Western Union, som er et slags internasjonalt pengeoverføringssystem for personer som kjenner hverandre.

Da begynte alarmklokken å ringe. Sjekken var falsk og pengene ble trukket tilbake fra kontoen, sier han.

Ifølge Økokrim har dette problemet nærmest eksplodert de siste ukene.

- Mange nordmenn har mottatt slike falske sjekker og fått hevet dem. Dessverre er det slik at enkelte banker veksler inn sjekken uten å kontrollere med utstederbanken, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

Hun forteller at man så noen spredte tilløp til dette i sommer.

- Den siste tiden ser dette problemet ut til å ha økt dramatisk i omfang. Vi har fått veldig mange henvendelser fra folk som nesten er blitt svindlet. Vi har heldigvis greid å stoppe flere. Men jeg vil også tro at noen virkelig er blitt svindlet, uten at vi kjenner til noen konkrete tilfeller, sier Dybo.

Fenomenet ser ut til å være nært beslektet med metodene som den beryktede Nigeria-mafiaen står bak. Gjennom tiggerbrev og melding om lottogevinster via e-post har bander greid å svindle store summer fra folk over hele verden. Det handler om organisert internasjonalt bedrageri.

Finn.no, som er blant de største annonsestedene på nett, har advart sine kunder om denne typen svindel.