Massiv piratkopiering venter Birger Steen

Når Birger Steen går fra sjefsjobben i Microsoft Norge til samme stilling i Russland, vil han få nok å bryne seg på.
Gunnar Somby er daglig leder i utviklingsavdelingen til det amerikanske it-selskapet Jnetx i Moskva, og har 16 års erfaring med russisk it-bransje. Han ønsker Steen velkommen til byen, og er ikke i tvil om hva som blir den største utfordringen som Microsoft-sjef i Russland.

-- Det største problemet han vil møte er den ekstreme piratkopieringen. Myndighetene tar det ikke på alvor annet enn at de en gang i blant kjører showoff med veivalser over cd-er. Det finnes et eget kjøpesenter her med piratkopier av programpakker, filmer, klær og klokker, forteller Somby.

Det er fullt mulig å kjøpe legal programvare der du kjøper pc, men de fleste velger å kjøpe uten operativsystem. Om du ønsker det, får du kjøpt ferdig crackede cd-er med gyldige lisenskoder og profesjonelt trykte omslag.

-- Jeg jobber for tiden med å finne adressene til de ti cd-fabrikkene som skal være i Russland. Og de er ikke lette å finne, for å si det sånn, sier Somby.

Mye Linux

Linux er stort i Russland, forholdsmessig mye større enn i Norge. Somby ser av jobbsøknader at det er svært mange med Linux-erfaring. Og de er gjerne Java-programmerere. Men det undervises i .Net ved universitetene.

-- I dag bruker alle Office her borte, men ikke nødvendigvis til epost. Outlook er tydeligvis ikke populært, men Word, Excel og Powerpoint brukes av alle. Samtidig har jeg akkurat søkt etter utviklere av løsninger for Microsoft Office, og der kom det bemerkelsesverdig få svar, mener Somby.

Moskva er en stor by med 16 millioner innbyggere og vanvittige trafikkorker. Nå har russerne kommet seg til penger, har bil og skal kjøre overalt. Det kan ta Somby 2-3 timer å komme til kontoret med bil, mens det tar en halvtime med metroen.

-- Mine barn, som kommer fra Oslo, reagerte på at det var veldig mye folk overalt. Forurensningen her er også ille. Verre enn Los Angeles på syttitallet. Men jeg går ut fra at Birger Steen slår seg ned i utkanten, og der er det bra.

Ellers er det gode skoler ifølge Somby. Det er blant annet en svensk skole hvor de fleste norske ungene går, og en norsk-russisk videregående skole som samarbeider med Skedsmo videregående skole.

-- Det norske miljøet er lite, med rundt 140 fastboende. Til sammenligning er det over 2.000 svensker. Jeg driver forøvrig den norske klubben i Moskva, hvor vi møtes over en øl eller et måltid og utveksler erfaringer. Jeg har forresten alt invitert Birger Steen, forteller Somby.