Mastercard risikerer milliardbot

Mastercard risikerer milliardbot

EU er lei høye kostnader på kredittkort.

Kommissæren for konkurranse i EU-kommisjonen, Neelie Kroes, går knallhardt ut mot Mastercard. Hun vil ha slutt på de høye gebyrene som selskapet tar fra sine butikkunder på internasjonale betalinger. Hun forbyr rett og slett Mastercard å ta ekstra inntekter for internasjonale betalinger.

Kredittkortselskapet krever ekstra betaling fra butikkene når kundene betaler med selskapets kort (Mastercard eller Maestro) fra butikkene. Kroes mener dette fører til dyrere bruk av tjenesten, men ikke fører til bedre effektivitet. Dermed er det i strid med EUs regelverk.

Dobbel betaling

- Forbrukere risikerer å betale dobbelt. Først gjennom sine årlige gebyrer til banken, og så gjennom høyere priser i butikkene. De høyere prisene gjelder ikke bare for de som betaler med kort, men også når man bruker kontanter, sier Kroes i en pressemelding.

Ifølge EU-reglene er det ikke forbudt å videreføre kostnader til kunder, men bare når løsningen bidrar til bedre bruk av teknologi og økonomisk fremgang. Det gjelder ifølge Kroes ikke Mastercards gebyrer.

Og Kroes mener alvor. Følger ikke Mastercard forbudet, risikerer selskapet en bot på 3,5 prosent av omsetningen. I hele EU gjøres det 23 milliarder betalinger per år, med en verdi 1350 milliarder euro, eller nesten 11 000 milliarder kroner. Mastercard er etter Visa den største aktør og har en markedsandel på mellom 25 og 30 prosent.