McAfee snart historie. Igjen.

McAfee snart historie. Igjen.

Intel lar falmet storhet seile under blått Intel-navn og rødt skjold når de endelig tar over for fullt.

Sikkerhetsselskapet McAfee ble kjøpt av Intel for over tre år siden for pene 47 milliarder kroner (7,68 milliarder USD), men har fått lov til å fortsette under eget merkenavn fram til nå.

Det har de færreste tenkt kunne vare, men Intel har insistert på at virksomheten kunne fortsette som datterselskap under et kjent merkenavn. De kjøpte selskapet for å få tilgang til sikkerhetsteknologi, og mye av dette finnes i arkitektur av brikker i dagens systemer fra it-giganten, både i pc-er og i nettverkssystemer.

Bisetning under CES

I en bisetning under en presentasjon i Las Vegas denne uka slapp Intel-toppsjef Brian Krzanich nyheten. Sikkerhetsproduktene rettet inn mot forbrukere vil komme under navnet Intel Security. Dette vil være en forretningsenhet eid fullt ut av Intel, men der all sikkerhetsvirksomhet Intel driver med skal samles, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld.

Dette innebærer et lite skifte i strategien til Intel, i midten av forrige tiår solgte de unna det meste av egen programvarevirksomhet unntatt det som drev maskinvaren direkte. Det vil si at fastvare og drivere fortsatt har vært under Intel-kontroll.

Det er heller ikke første gang Intel har drevet med egen anti-virus-virksomhet. Fram til 1998 hadde de en egen produktfamilie, men den ble den gang solgt til Symantec. Symantec står bak blant annet Norton-sikkerhetsproduktene.

Nyheten ble også krydret med at sikkerhetsproduktene McAfee har hatt for Apple Ios og Android kommer til å bli gratisløsninger.

Som før i Norge

I det nordiske markedet har McAfee spilt en veldig avdempet rolle de siste ti årene, men ny sjef kom på plass i høst. Det var Leif Sundsbø, norsk sikkerhetsveteran med erfaring blant annet som norgessjef i Check Point.

- I praksis betyr denne endringen en tydelig melding til markedet om at Intel satser sterkt på it og sikkerhet. Forhåpentligvis vil det også si mer innovasjon og flere spennende løsninger til gode for hele sikkerhetsbransjen, sier Sundsbø til Computerworld.

Det er foreløpig ikke annonsert noen konsekvenser i bemanning eller lokalisering av ressursene til McAfee og Intel som følge av at Intel Security dannes.

Sikkerhet skal ikke klattes på

Visjonene bak endringen er drevet av mobilitet, nettsky og Tingenes Internett, ifølge McAfee.

- Moderne it-sikkerhet betyr at it som alltid er tilgjengelig også alltid må være sikres. Visjonen bak oppkjøpet til Intel var at sikkerhet må være tilstede, alltid på og overalt – i alle enheter, alle brikker, i alle nettverksbrannmurer, alle nettskyer og i alle transaksjoner og samband. Når nå Tingenes Internett kommer for fullt, må også alle systemarkitekturer og operativplattformer sikres. Sikkerhet er ikke lenger noe som legges til, det må være integrert og klart fra starten. Derfor må McAfee og resten av sikkerhetsvirksomheten til Intel smeltes sammen for at dette skal oppfylles, forklarte McAfee-sjef Mike DeCesare i samband med annonseringen til Krzanich.

DeCesare la til at overgangen kom til å være smidig, uten de store endringene i første omgang. Lederne i den nye forretningsenheten skal kombineres av folk både fra Intel og McAfee.

Turbulent historie

Dette er den tredje gangen selskapet skifter navn. Fra midten av nittitallet til 2004 het selskapet Network Associates International, etter at McAfee Associates kjøpte Network General på midten av nittitallet og laget seg nytt navn.

Selskapet var grunnlagt av John McAfee i 1987. Navnet hans forble navnet på fanesikkerhetsproduktet i sikkerhetsporteføljen fram til nå.

Få er spesielt overrasket

Responsen er stort sett avmålt utenfor USA. Tendensen er at de fleste regnet med at Intel før eller siden måtte ta McAfee inn i folden for fullt.

For eksempel var sikkerhetseksperten Graham Cluley overrasket over at et så kjent navn ble droppet. Det henger nøye sammen med at McAfee-navnet står mye sterkere i Nord-Amerika.

Mens Mikko Hypponen, forskningssjef i finske F-Secure oppsummerte det med «This wasn't hard to predict after some of the John's stunts.”

Moro med John

Og akkurat det har neppe bremset sammenslåingsprosessen for Intel. Grunnlegger og navneopphav John McAfee har bedrevet mye rart de siste årene.

Stadig mer snodige innfall har blitt publisert på nett, og fått mye omtale på grunn av at navnet er så kjent. Det toppet seg da McAfee ble innblandet i en drapssak i Belize, som endte med at han flyktet fra landet og ble erklært persona non grata. Luksusboligen i jungelen, som blant annet ble bygd på formuen etter salget av selskapet, ble også stukket i brann.

Det hele skjedde til full dekning fra nordamerikansk presse, og nøret av hans egne bloggrapporter fra nettet.

Det er heller ikke fritt for at sikkerhetsmiljøet har fulgt utviklingen, og kvitringen har til tider vært omfattende for den som er på Twitter.

Gründeren selv meldte via BBC at han bare var glad for at navnet hans ikke lenger skulle assosieres med denne programvaren, og la til noen sterke gloser.

John McAfee har også brukt YouTube til å formidle synspunkter på dette og hint. Se et eksempel på akkurat det under: