Med ryggen mot veggen

Med ryggen mot veggen

Det er ett år siden SCO Group varslet sitt milliardsøksmål mot IBM. Utfallet er fortsatt uklart, men oddsene er på IBMs side.
6. mars i fjor sprakk nyheten om at SCO Group hadde gått til søksmål mot IBM. Beskyldningene gikk ut på at Store Blå hadde benyttet intellektuell eiendom i SCOs Unix-kode ved å bygge elementer fra den inn i Linux.

En milliard dollar krevde SCO som oppreisning for skaden.

-- Vi hevder at de (IBM) har blandet arbeidet de har gjort med Linux med upassende kunnskap fra Unix, slo SCO-direktør Chris Sontag fast.

Ett år etter er beløpet økt til fem milliarder dollar og stadig flere har blitt trukket inn i saken - blant andre Novell og Linux-distributøren Red Hat. I forrige uke ble det klart at selskapet også har tatt rettslige skritt mot bedrifter som benytter Linux.

SCO krever nemlig en lisens på 699 dollar for ikke å trekke Linux-brukere til retten for misbruk av intellektuell eiendom. I første omgang forfølges DaimlerChrysler og AutoZone, men hvis SCO får det som de vil, kan det bli mange, mange flere.

Koderot

Men færre og færre tror SCO har noe å fare med. I desember forlangte U.S. District Court i Utah at SCO måtte hoste opp konkrete eksempler på misbrukt kode, noe IBM hevder selskapet ikke har greid å etterkomme. SCO har mer eller mindre innrømmet at de faktisk ikke vet nøyaktig hvilke elementer fra IBMs to Unix-versjoner AIX og Dynix, som skal være misbrukt i Linux.

Det hevdes imidlertid at den raske utviklingen av svært avanserte logaritmer i Linux tyder på at det ligger Unix-kode i den.

-- Det er ikke mulig for Linux å nå opp til Unix´ ytelse-standard uten misbruk av kode, metode eller konsept fra Unix, og en koordinering fra en stor utvikler som IBM, hevder SCO.

Utover dette mener SCO-sjef Darl Mcbride at det finnes rundt en million programkodelinjer som beviser at IBM har jukset.

-- Disse har vi i prinsippet lagt frem, slo han fast på en konferanse i februar.

Men dette stiller IBM seg uforstående til, og hevder at alt som ligger på bordet er 3.700 linjer fra Linux som er betydelig forskjellig fra det SCO mener er originalen - altså Unix.

Dommer Brooke Wells er uansett ikke fornøyd og gjentok i forrige uke at mer dokumentasjon må på bordet. Ordren er at SCO må identifisere alle kodelinjer de beskylder IBM for å ha brukt i Linux - både fra AIX og Dynix - samt i Unix System V som ble brukt for å utvikle deler av de to førstnevnte Unix-versjonene.

Mye tyder på at dette er en tøff nøtt å knekke for SCO, men hva de to selskapene faktisk har lagt frem av bevis er enn så lenge hemmeligstemplet av domstolen.

Økonomisk presset

Selv om Mcbride til nå ikke har greid å legge frem bevis som bransjen har funnet overbevisende, har han ikke blitt mer ydmyk. Han har imidlertid innrømmet at det koster selskapet både butikk og omdømme å legge seg ut med noen av de største it-aktørene i verden, og ikke minst med alle brukerne av Unix og Linux.

Når strategien likevel holdes fast, mener mange dette handler om et selskap som ikke ser noen annen mulighet for å overleve. For driftsmessig er det få lyspunkt å se. Til tross for en omsetning på over 11 millioner dollar i fjerde kvartal 2003, endte perioden med et tap på 2,2 millioner dollar.

Omsetningen er dessuten fallende, for stadig færre ønsker å kjøpe Unix-løsninger fra et selskap som av i all hovedsak levnes verken ære eller fremtid.

Spenningen er likevel stor, for en eventuell rettsavgjørelse i SCOs favør vil være lite gunstig for fremveksten av it-løsninger basert på åpen kildekode. Men det vil ta tid før noen dom ligger på bordet. Rettsaken er berammet til 11. april neste år.