Med stereoanlegget på farten

Med stereoanlegget på farten

TEST: I floraen av ekstrautstyr til iPod har vi funnet et rimelig høyttalersett som gir god lyd.
La det være sagt med en gang: Det fins bedre eksternhøyttalere til iPod, men Logitech har funnet en middelvei som vil være tilfredsstillende for mange.

MM50 har tre-tommers trykkkammer-monterte høyttalerelementer som gir brukbar bass uten forvrengning. Selve enheten fungerer som en dokkingstasjon som kan koples både til strømnett og til datamaskin slik at iPoden kan lades og oppdateres fra MM50.

Størrelsen teller

MM50 er 32,5 centimeter bred, ca 10 cm høy og 37 millimeter tykk. Støttebena felles ut slik at enheten får en god, skrå vinkel. Helt alene klokker vi MM50 inn til 760 gram. Hele pakken inkluderer selve høyttalerenheten, fjernkontroll og ladekabel -- foruten en iPod 60 Gb -- veier hele 1.080 gram. Og det er jo en del å drasse med seg.

Høyttalerne fungerer spesielt bra dersom man lytter til musikk alene og plasserer høyttalerne foran seg på skrivebordet, eller om man skal levere godlyd til en liten gruppe. Produktet er ikke beregnet for store rom med mange tilhørere, produsenten har gått for god og ikke spesielt høy lyd. Strømadapteret kan spise alt fra 100 til 240 volt og kan dermed brukes over hele verden. Og det er nettopp på reiser av typen litt lenger ferieturer at MM50 og liknende produkter kommer til sin rett. Er det snakk om en kort tur på stranda eller en liten bussreise blir det for upraktisk å dra med seg denne "planken".

Fjernkontrollen lar deg spille av og stoppe avspilling, hoppe til neste eller forrige låt og justere volum. Du kan ikke manøvrere i iPodens menysystem med fjernkontrollen. En litt irriterende egenskap er at musikk som er satt på pause har en tendens til å starte å spille av seg selv igjen etter en liten stund. Jeg aner ikke om dette skyldes falske signaler fra andre fjernkontroller eller om det rett og slett dreier seg om en teknisk feil.

Den eneste sikre måten å oppnå stillhet på er å skru begge enheter helt av, eller kople fra iPoden.

Laget for iPod

MM50 er det første produktet fra Logitech som bærer "Made for iPod"-logoen fra Apple. Dette kontroversielle programmet ble introdusert våren 2005 og er nærmest å regne som et krav for leverandører av tilleggsprodukter til iPod. Det kritiske punktet er selve kontakten på undersiden av de nye iPodene. Denne kontakten er nå det ene fungerende tilkoplingspunktet for eksternt utstyr, som må tilfredsstille visse krav.

Apple har det med å forandre spesifikasjonene for tilkopling av eksternt utstyr uten forvarsel. Produsenter av utstyr til iPod må kjøpe seg inn i "Made for iPod"-programmet for å få tilgang til de viktige spesifikasjonene som vil garantere at produktene deres vil fungere med kommende iPod-modeller.

Så langt alt vel. Bare det at Apple krever 10 prosent av innkjøpsprisen for alle produkter som er godkjent for dette logo-programmet.

Sikkerheten du som forbruker får ved å velge et godkjent tredjepartsprodukt har altså en svært konkret og målbar pris. "Made for iPod"-logoen er dermed med på å gjøre MM50-høyttalerne til et produkt mange vil oppleve som altfor dyrt.

MM50
Bærbar, oppladbar høyttaler og docking for iPod, kan spille av lyd fra andre kilder. Skal klare 10 timer avspilling per lading.

Hvorfor
Bra lyd
Enkel i bruk
Pent og praktisk

Hvorfor ikke
Dyr
Litt tung
Ustabil fjernkontroll

Hvordan skaffe
Listepris 1.300, nettpris fra ca 800.

www.logitech.no