Medie-pc for små stuer og kresne koner

Medie-pc for små stuer og kresne koner

TEST: Scaleo C ser ut som en tilnærmet normal del av stereoanlegget, men under det beskjedne ytret befinner det seg mye datakraft og det meste i multimedia.

Det dreier seg om en toppkonfigurert medie-pc, med utseende og brukervennlighet omtrent som en ordinær, liten cd-spiller. Innredningsmessig burde verken fruen eller interørarkitekten komme med innvendinger.

Mediemaskinen Scaleo C fra Fujitsu Siemens Computer er spesialbygget for Windows Media Center, og kjører dette systemet på toppen av Windows XP Pro. Det er dermed enkelt å skifte mellom vanlig pc-funksjonalitet og selve mediesenteret. Systemet kan gi tilgang til alt som fins av bilder, musikk og videofiler på alle maskiner i hjemmenettverket.

Er du koplet mot internett er tilbudet av filmer, nyheter, musikkvideoer og andre tv-programmer nærmest uuttømmelig.

Væskeavkjøling

For å holde viftestøyen på et absolutt minimum er Scaleo C utstyrt med et væskebasert avkjølingssystem. Helt lydløst er det ikke, for noe luftgjennomstrømming er likevel nødvendig. Men støynivået er så lavt at maskinen skal kunne brukes i alminnelige oppholdsrom uten å sjenere noen.

Scaleo C ble introdusert i Norge i mai i år, men problemer med nettopp avkjølingssystemet førte til at maskinen ble holdt tilbake fra det norske markedet. Fujitsu Siemens måtte bytte underleverandør og benyttet ventetiden til å jobbe videre med de øvrige spesifikasjonene i enheten.

Resultatet er at den modellen som nå er i ferd med å finne veien til butikkhyllene i Norge er vesentlig mer velutstyrt enn den ville vært for et halvt år siden.

For eksempel er prosessorfrekvensen økt fra 3.0 til 3.2 GHz og standardminnet er økt fra 512 Mb til en gigabyte. De fleste andre komponentene er også forsterket, for eksempel leveres systemet nå med en rask 200 gigabyte harddisk.

-- Vi fikk også en del kommentarer på at det opprinnelige systemet ikke støttet DVI, så nå støtter vi DVI, forteller Tom Bergheim i Fujitsu Siemens Computer til Computerworld.

Grafikk, video og film

Nå kjører maskinen et nVidia GeForce FX 5500-kort med 256 Mb minne. Kortet har både tv- og DVI-utgang, og har krefter nok til å betjene det meste, spesielt bilder og dvd-filmer går så det suser, det samme gjelder de fleste dataspill.

Nye og særlig grafikkintensive spill kan det likevel bli problemer med, og det er mulig de må kjøres i lav oppløsning for at hastigheten skal være tilfredsstillende. Scaleo C er ikke primært en spillmaskin, men et mediesenter.

Et separat kort inneholder radio- og tv-tuner, og tilhørende antenneinnganger. Det oppgraderte tuner-kortet kan kode mpeg-filer fra en ekstern videokilde. I samspill med pc-ens øvrige maskin- og programvare, utgjør denne funksjonen et komplett senter for å konvertere videobånd til dvd. VHS-spilleren koples til tuner-kortet som digitaliserer de gamle videofilmene. Disse kan i sin tur brennes ut på dvd-plater som kan spilles av på andre dvd-spillere.

Den spesialkonstruerte fjernkontrollen kan brukes til å styre Windows Media Center inkludert alle mediefunksjoner, som start, stopp, volumkontroll og så videre. Den tydelige "start"-knappen er systemets kjerne. Med den får man tilgang til hovedmenyen og de fleste andre grunnleggende funksjonene, foruten at man raskt kan skifte mellom vanlig Windows og Media Center.

Nesten komplett

Det perfekte mediesenteret skulle for vår del også inneholde en DAB-radio for de nye, digitale radiosendingene, og kanskje også en vanlig lydforsterker. Scaleo C har ingen av delene. Det er viktig å huske at maskinene i bunn og grunn er en pc, også på den måten at man bare kan kople til høyttalersett som har egen, innebygd fortserker. 

Alternativt kan man kople mediesenteret til en annen stereo- eller surroundforsterker. Det siste er nok den mest aktuelle konfigurasjonen i en normalt utstyrt, norsk mediestue. Mange surroundhøyttalersett som selges til pc har veldig god lyd, og praktisk talt alle disse vil kunne brukes sammen med Scaleo C.

Men de som trodde at man nå endelig skulle klare seg med en eneste boks, må nok justere forventningene en smule.