- Menneskeheten mot IBM

- Menneskeheten mot IBM

Ikke kom og si at programvare ikke er blodig alvor: - Det er menneskehetenes kamp mot .Net og IBM Global Services, sier Sun-sjef Scott McNealy.

STOCKHOLM: - Det er menneskehetens kamp mot .Net og IBM Global Services, og vi vil vinne.

Scott McNealy, den eneste gjenværende av de fire grunnleggerne av Sun Microsystems, har aldri vært en mester i understatements.

På et besøk i Stockholm i forrige uke snakket Sun-sjefen om åpen kildekode, håpløse konkurrenter og unødvendig kompliserte datasentre.

Slakter Red Hat

I april i fjor ble operativsystemet Solaris sluppet med åpen kildekode, og gjort tilgjengelig for gratis nedlastning på internett.

Ett år senere har systemet blitt lastet ned 4.5 millioner ganger.

Tørrvittighetene florerer når McNealy forteller om gammeldagse proprietære standarder som låser kundene fast og resulterer i unødvendige ekstrakostnader.

Men også Linux blir på mange måter overflødig, nå som Solaris er gratis tilgjengelig, mener han.

- De som tør å kjøre Red Hat på sikkerhetskritiske systemer får leve med konsekvensene, kommenterer han lattermildt, selv om Red Hat har hatt en markedsutvikling McNealy ganske sikkert hadde solgt et par sitater for.

Blogg-alderen

McNealey har i forbindelse med sin Europa-turné innført begrepet The Participation Age. Dette skal reflektere perioden vi nå er inne i, der privatpersoner i større grad deltar som forleggere ved hjelp av blogger, og regissører ved hjelp av forbedret mobilteknologi og digital video.

Suns hovedmisjon fremover blir å være den største leverandøren av infrastruktur til denne æraen, med sine flaggskip Ultrasparc, Solaris, Java og den relativt nyinnkjøpte lagringsaktøren Storagetek i spissen.

-- Og dette skal vi oppnå ved å dele vår intellektuelle eiendom med andre, og stimulere til videreutvikling i digitale samfunn, fortsetter han.

Behandling etter behov

"The network is the computer" har vært Suns slagord i mange år. Nå ønsker McNealy å få bedrifter til å foreta databehandling over nettverk gjennom det nye systemet Sun Grid.

Systemet fungerer som en kanal der man betaler én dollar per cpu-time med databeregninger. En slik virtualisering av dataressurser vil være både kostnads- og energibesparende, mener han.

Han legger ikke skjul på at konseptet med behovstyrt databehandling kan bli et stort område for Sun fremover.

Grid

Foreløpig er systemet kun tilgjengelig i USA, men Europa er like rundt hjørnet, skal vi tro McNealy. Det er også planer om flere typer grid, blant annet for lagring og transaksjon.

-- Det er ingen god idé å ha viktige data gjemt i madrassen. En vakker dag trenger man ikke lenger egne datasentre, for alt kan lagres og behandles gjennom eksterne linjenett, sier han.

På denne måten kan kundene også bli kvitt det McNealy omtaler som Frankenstein-datasentre, bestående av infrastruktur fra 40 forskjellige leverandører.

Les også: - Europa skyter seg selv i foten