Mer CDMA fra Ericsson

Markedet for CDMA blir større enn antatt. Ericcson vil vie teknologien økt oppmerksomhet. Markedsandeler skal erobres. Veien må gå via oppkjøp.
Svenske Ericsson er verdens ledende systemleverandør av 3G-teknologien wcdma, som bygges ut i Europa. Nå viser det seg at den konkurrerende cdma-teknologien holder på å spre seg fra USA, Latin-Amerika, Syd-Korea og Japan til Kina og India.

Ericsson har tidligere regnet med at varianten CDMA-2000 skulle stå for 20 prosent av 3G-markedet. Selskap har revidert anslaget til 30 prosent.

Ledende systemleverandører er de amerikanske selskapene Lucent, Nortel og Motorola. Kommentator Jan Lindroth i Affärsvärlden mener Ericsson må kjøpe ut CDMA-virksomheten fra en av disse selskapene for å lykkes.

Ericsson har en markedsandel på fem prosent. Daglig leder Per Arne Sandström i Ericsson sier til Financiel Times at selskapet vil opp i en markedsandel på 15 prosent. Det skal skje gjennom organisk vekst.

Det tror altså ikke Lindroth i Affärsvärlden er riktig vei å gå. Organisk vekst blir både vanskelig, dyr og risikabel. Lindroth tror på kjøp fra Lucent. Men det er et stort problem. Hvor skal Ericsson få penger fra? Ericssons nåværende cdma-virksomhet bygger på oppkjøpet av Qualcomm for et par år siden. Virksomheten er ikke lønnsom i dag.

Ifølge Ericsson øker antall gsm/wcdma-brukere med rundt 13 millioner i måneden. Antall cdma og cdma-2000 brukere øker med 2,6 millioner.