Mer enn førti for Dell

Mer enn førti for Dell

Dell har introdusert sin hittil kraftigste bærbare. Den er ingen lettvekter verken i ytelse, vekt eller pris.

-- Vi liker å overta våre konkurrenter, en kunde av gangen, sier Michael Dell, gründer og administrerende direktør i Dell.

Kommentaren er myntet på IBM som selger sin pc-virksomhet til kinesiske Lenovo Group.

Må fenge

Dell vil fortsette å definere og produsere pc-er i egne fabrikker. Det er kontrollen med produksjon og distribusjon som er Dells fortrinn. Da gjelder det å ha modeller som fenger.

Den nye Inspiron 9200 håper Dell vil fenge, ikke nødvendigvis hos alle, men hos noen som krever det ypperste samtidig som utstyret skal være til å ta med seg.

Ta med seg er et godt ord. Dell Inspiron er mer slepbar enn bærbar med sine rundt 4 kilo vekt. Til gjengjeld er det få bærbare som slår Inspiron 9200 på ytelse når den er fullt bygget ut. Og det er maksimal utbygging som frister når man skal anskaffe seg en bærbar tungvekter.

Maskinen har dvd-brenner, DVD+. Sammen med ekstern tv-tuner kan Inspiron sammenlignes med en dvd-opptager. Med 15,4 tommers bredskjerm med 1.900 x 1.280 punkters oppløsning er Inspiron en bra filmfremviser.

Maskineriet består av en Pentium m med inntil 2 GHz klokke, 2 GB minne, ATI Radeon 9700 grafikk med 128 MB grafikkminne, og 100 GB platelager.

100 GB er mye, men ikke tilstrekkelig hvis Inspiron brukes for spillefilmlagring. En typisk populær film er Troy, for Inspiron 9200 fenger nok mest gutter.

Trådløs datakommunikasjon er selvsagt. Inspiron 9200 har alle alternativene, 802.11 a, b, g, på henholdsvis 11 og 54 Mbit per sekund.
Totalt blir dette en kraftpakke. Det gjelder også for prisen, 42.000 kroner. Av disse utgjør tv-tuneren mindre enn 1.000 kroner og oppgraderingen fra 512 MB til 2 GB minne mindre enn 12.000 kroner.

Fortsatt koster det å være kar på bærbare pc-er, selv om produsenten heter Dell.