Mer it-trøbbel for politiet

Mer it-trøbbel for politiet

Sikkerhetshull i de eldgamle serverne til politiet kan ikke tettes. Politiet må spesialtilpasse antivirus-løsningen til Windows NT 4.0.

It-bråket i politiet fortsetter. I Politiforum, utgitt av Politforbundet, rettes igjen søkelyset på en vanskelig it-situasjon. Denne gangen er bekymringen rettet mot sikkerheten på serverne med det over ti år gamle Windows NT 4.0.

LES OGSÅ: It-krangel i politiet

Microsoft sluttet å oppdatere dette operativsystemet i 2004. Jens-Otto Fredriksen i politiets data- og matrielltjeneste (PDMT) innrømmer overfor Politiforum at det ikke er mulig å tette eventuelle sikkerhetshull som oppdages. Men PDMT understreker at de kontinuerlig mottar definisjonsfiler for virus, og at dermed ikke er fare for virusangrep.

Ifølge artikkelen "Ikt-situasjonen verre enn antatt", skriver imidlertid Politiforum at sikkerhetstilstanden er dårlig:

"Politiforum kjenner til at da serverne NT 4.0 ble oppdatert i sommer, begynte de lokale serverne å knele. Mange politidistrikt har til nå opplevd at filserveren stanser daglig, og må manuelt settes i gang. I enkelte tilfeller så må den lokale it-eksperten koble ut hele antivirusprogrammet for å få serveren til å fungere opp mot for eksempel BL – selve grunnpilaren i straffesaksproduksjonen ute i politidistriktet."

LES OGSÅ: Frykter it-kollaps

Antivirus-løsningen leveres av Norman. Seniorutvikler Bjørn Lilleeng forteller at de har funnet og løst problemet med virusprogrammet, som tidligere har stanset NT 4-serverne.

- Vi må rett og slett tilpasse våre produkter til at politiet har en serverplattform som er designet for gårsdagens systemer, sier Lilleeng til Politiforum.

I praksis betyr dette at nye versjoner av antivirusprogrammet må tilpasses spesielt for NT 4.0.

Alvorlig angrep

Det er imidlertid ikke mange måneder siden at politiets særorgan ble utsatt for et betydelig virusangrep, hvor man først fryktet at viruset hadde spredd seg til PDMT - og således kunne vært en trussel for hele politiets datanett. Den helt store skaden ble imidlertid avverget etter at viruset ble identifisert og uskadeliggjort.

Fra offisielt hold heter det at politiet har ugjennomtrengelige brannmurer. Men sikkerheten er heller ikke det eneste problemet med eldgamle servere. Ifølge politifolkets eget tidsskrift kjenner de til at politistasjonene har begynt å lagre data på eksterne harddisker og minnepinner fordi lokale servere går fulle.

Rundt omkring i landet har politiet 400 filservere med NT 4.0. Og det er kritisk med support på alle sammen, mener Jens-Otto Fredriksen i PDMT. Han forteller at den største utfordring i forhold til NT 4.0, er at det ikke produseres maskinvare som kan kjøre på denne serveren. Men at PDMT og deres serviceleverandør foreløpig har tilstrekkelig med maskinvare til å håndtere vedlikehold. Utfordringen er at det blir stadig tyngre å drifte, med påfølgende økte kostnader.

- Økt datamengde gir også behov for større kapasitet i forhold til å ta sikkerhetskopi. Det betyr igjen at større backup-enheter må benyttes. Tilsvarende som for servere produseres det ikke nytt utstyr som går sammen med for NT 4.0 lenger, sier Fredriksen.