Mer mms og spill fra Nokia

Nokia mener umts er langt fram i tid. De kommer i stedet telefoner som har fargeskjermer, mms og gprs. Finnene vil bli verdensmestre i mobile spill, og bygger mer underholdning inn i telefonene.
Nokia sliter tungt med innsalget av umts-infrastruktur. Markedet er blitt pill råttent før det som skulle bli 3G-eventyret har startet. Til nå har Nokia kun lansert en mobiltelefon som er beregnet for umts. Derfor var det stor spenning knyttet til mandagens pressekonferanse på Nokia Mobile Internet Conference i München. .

På forhånd var det lekket ut at finnene skulle lansere noen nye mobiltelefoner, men ikke hva som skulle lansere. Spekulasjonene gikk ut på at Nokia 9210i, deres kjente kommunikatormodellen som er beregnet for forretningsfolk, skulle få en etterfølger. I påvente av umts var det mange pressefolk som trodde at Nokia nå ville komme med mer pda-funksjonalitet, videotelefoni og større minnekapasitet på sin kommunikatormodell. Men dette skjedde ikke.

Spill for alle penga

I stedet satser Nokia litt traust og forsiktig med fem nye mobiltelefoner med fargeskjermer, multimediemeldinger (mms), gprs, bedre spill og mer underholdning.

-- Vi var først ute med å kreve åpne standarder for mobiltelefoni. Nå gjør vi det samme i forbindelse med utviklingen av spill og underholdning på mobiltelefonene, sier Anssi Vanjoki, som er sjef for Nokia Mobile Phones.

Under pressekonferansen kom det fram at Nokia har lansert en åpen plattform for utvikling av mobile spill og underholdning. Men det stoppet ikke med det. Nokia sier at de nå selv skal begynne å utvikle mobile spill i stor skala, samt at de vil lansere en spilltelefon i februar. Denne har foreløpig ikke fått noe eget navn.

Mer segmentering

Kun én av de fem nye mobiltelefonene fra Nokia har den trådløse overføringsstandarden Bluetooth. Dette står i skarp kontrast med det Nokia tidligere har uttalt, der de bedyret at nesten alle nye telefoner skulle bli utrustet med Bluetooth.

Nokia har nå segmentert markedet mer enn konkurrentene Sony Ericsson, Siemens og Motorola. Sony Ericssons meget gode mobil T68i inneholder for eksempel 8alt8 av nye mobilteknologier, og blir ikke uventet kalt verdens beste mobiltelefon. Salget til det svensk-japanske mobilselskapet skranter likevel.

Tilbyr ikke "alt"

Finnenes nye telefoner inneholder bevist mindre ny teknologi, men mobilene kommer stadig i ny fancy design og har litt ekstra funksjonalitet i forhold til sine forgjengere. På den måten får Nokia folk til å skifte ut telefonen hvert annet år eller oftere. Kanskje ikke så rart at Nokia selger flest mobiltelefoner i verden.

Dersom du skal ha en Nokia-telefon som har "alt" av mobilteknologier, må du kjøpe minst to eller flere telefoner. Nokia ser for seg at forretningsfolk i fremtiden vil kjøpe én teknologisk omfattende og litt større mobil til forretningsbruk, og én mindre og mer spesialisert mobil som de bruker i forbindelse med fritidsaktiviteter.