Mer teleutstyr på Intel-prosessorer

Mer teleutstyr på Intel-prosessorer

HP vil lage Intel-baserte servere for teleindustrien. Tidligere har Lucent og Nortel sagt at de vil bruke standardprosessorer i teleutstyr.

HP vil bruke Intels prosessor-arkitektur og såkalt "carrier-grade" Linux i nye blad-servere rettet mot teleindustrien. De nye serverne inngår som en del av HPs nye strategi kalt Advanced Open Telecom Platform (AOTP).
AOTP har som mål å gi teleoperatørene rimeligere og mer fleksibelt utstyr. HP vil ikke erstatte alle sine telekommunikasjonsprodukter med Intel-basert utstyr, men vil investere tungt i utvikling på området.

HPs nye telestrategi vil over tid omfatte både hylle-monterte servere og blad-servere. I tillegg til den spesielle telekom-varianten av Linux (carrier-grade Linux OS), vil også Unix og Windows brukes.

De første blad-serverne som inngår i HPs AOTP-strategi vil være basert på standard som ATCA-standarden (Advanced Telecom Computing Architecture), Intels 32- og 64-bits prosessorer, og altså Linux. Utstyr bygget rundt den nye plattformen vil bli sendt ut i markedet i løpet av 2005.

HPs beslutning om å gå for Intel er selvsagt en stor seier for prosessor-produsenten. Intel har brukt store ressurser på å markedsføre Linux og ATCA som grunnlaget for framtidens teleutstyr. På Supercom-messen i sommer viste 50 leverandører fram ATCA-utstyr, blant annet den kinesiske ruter-giganten Huawei.

Lucent og Nortel er blant de etablerte teleutstyrsleverandørene som har forpliktet seg til å adoptere ATCA. HPs selger infrastruktur-elementer til disse selskapene. Denne ukas HP-annonsering sannsynliggjør at ATCA-plattformen virkelig blir det teknologiske fundamentet for framtidens teleutstyr.