Merker 70.000 brev

Merker 70.000 brev

Det svenske postverket bruker radiobrikker for å måle om brev kommer fram i tide.
Hvert år sender Posten i Sverige 140.000 brev rundt i postsystemet for måle kvaliteten på tjenestene som leveres. Halvparten av brevene inneholder radiobrikke.

-- Brikken kan ligge i konvolutten og er usynlig. Det gjør radiobrikkene bedre egnet enn strekkoder, som er synlige for de ansatte, sier Mats Ekdahl, kvalitetssjef i Posten Sverige.

Flaskehalser

På grunn av radiobrikkene får Ekdahl umiddelbart oversikt over flaskehalser i post-systemet. Det får han ikke fra tradisjonelle løsninger som kun måler ende til ende-kvalitet.

Posten i Sverige bruker også rfid-brikker på lastebiler for å holde oversikt over når kjøretøyene ankommer post-terminalene. Nå vurderer Ekdahl og hans folk om postbud og andre ansatte bør utstyret med mobile avlesere for å kunne dokumentere at post er hentet eller levert.

Et av apparatene som kan brukes til dette formålet Nokia 3140, som ble lansert på Cebit i vinter. Denne mobilen kan utstyres med et avtagbart deksel som inneholder rfid-leser. Utstyres de post-ansatte med en slik mobil, trenger de ikke ekstra strekkode- eller rfid-leser i tillegg.

God mottakelse

Ifølge Sirpa Nordlund i Nokia har 3140 fått god mottagelse, særlig i hos montører. En elektriker kan for eksempel lese av id-en til en elektrisk installasjon og få tidligere service-rapporter tilsendt via gprs.

-- Det er mest hensiktsmessig å la brikken kun inneholde et id-nummer og la resten av informasjonen ligge sentralt, sier Nordlund.

Nokias rfid-deksel koster rundt 2500 kroner.