Merkevaren Apple vokser mest

Merkevaren Apple vokser mest

Selskapet slår Google og Blackberry på vekst, men har fremdeles et stykke igjen til toppen

Apple er den raskest voksende merkevaren på verdensbasis, ifølge undersøkelsen Best Global Brands.

Undersøkelsen, som er foretatt av Interbrand og rangerer de sterkeste merkevarene i 2010, viser at det suksessfulle merket har en økning på hele 37 prosent.

Google og Blackberry følger tett på, med økninger på henholdsvis 36 og 32 prosent øking.

Cola på topp

Men til tross for den sterke veksten har Apple fremdeles et stykke igjen til toppen av rankingen. Totalt havner merkevaren Apple nemlig på en 17. plass, bak store navn som Google, GE, McDonalds, Intel, Nokia og Disney. Topplaseringen kapres av Coca Cola, mens de andre pallplasseringene kapres av IBM på andreplass og Microsoft på tredjeplass.

- Apple har hatt nok et bra år, skriver Interbrand i sin rapport.

- Reklamekampanjer og interaktive nettsider er fremdeles distinkte og konsekvente, og holder merkevarens rolle eksepsjonelt høyt.

Forbedringspotensiale

Interbrands metoder ser på investeringene i og håndteringen av merkevarer som en bedriftseiendel. Den endelige verdien skal kunne benyttes for å veilede ledelsen i selskapet til å foreta bedre og mer opplyste beslutninger, hevder selskapet. De mener også Apple har forbedringspotensial i byggingen av bedriftens merkevare.

- Hvis merket har en feil er det den manglende evnen til å presentere perfekt fungerende nye produkter, hevder Interbrand videre, og trekker frem hvordan problemer med den nye Iphone 4 førte til en offentlig beklagelse fra Apple-sjef Steve Job.

- Apple kan også forbedre sin etiske profil, som fremdeles er ganske nøytral. Bedriften er partner med Product Red Global Fund, men dette er relativt lite kjent.