Mest sexy i mars

Mest sexy i mars

Våren har startet i Japan. Vi gir deg en sniktitt på nye dingser som varsler spennende trender.

Akkurat nå er det fint å oppholde seg i Japan. Den kalde vinteren er nesten borte og kirsebærblomstene som er i anmarsj varsler om en varm og nydelig vår.

 

Våren betyr også høytid for Japanske elektronikkprodusenter som må fore teknologihungrige konsumenter med nye dingser før ferien setter inn.

 

Denne måneden bringer vi deg flere godbiter, blant annet et nytt høyoppløselig videokamera fra Sony og en mobiltelefon med ansiktsgjenkjenning.   

 

Minimalt HD-kamera

 

For andre gang på under ett år har Sony redusert størrelsen på sitt HD-videokamera beregnet på konsumenter. Sammenlignet med forgjengeren skal nye HDR-HC3 være 26 prosent mindre takket være ny optikk.

 

Som før lagres opptakene i HDV-format på ordinære MiniDV-kasetter, men kameraet er utstyrt med en ny og bedre bildesensor kalt ClearVid. Nyvinningen skal gjøre mulig å knipse stillbilder med en oppløsning på fire megapiksel samtidig som man filmer høyoppløselig video. Kameraet er også utstyrt med HDMI-kontakt (High-Definition Multimedia Interface) for å kobles direkte til en HD-TV.

 

Modellen er allerede i salg i Japan og kommer til USA og Europa i løpet av April. Amerikansk pris er oppgitt til 1.700 dollar.

 

Web: www.sony.com

 

Mobiltelefon med VGA-skjerm

 

Selv om oppløsningen på digitalkamera i mobiltelefoner øker i raskt

tempo sliter de fleste produsentene med å lage høyere oppløsning på skjermene.

 

Normalt er man her avspist med QVGA, som betyr usle 240 x 320 punkter. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg. Sharp har nå utviklet en mobiltelefon spesielt for Vodafone med 2,4 tommers skjerm og en oppløsning på 640 x 480 punkter, altså snakker vi her ekte VGA-oppløsning.

 

Telefonen har også en annen kul funksjon: ansiktsgjenkjenning.

Meningen er at denne funksjonen skal erstatte både pin-kode og andre autentiseringsløsninger ved at man tar et bilde av deg selv for å låse opp telefonen.

 

Heldigvis kan telefonen settes i pin-kode-modus hvis lysforholdene er for dårlige til å ta et anstendig bilde eller hvis man av en eller annen grunn ikke føler for å bli fotografert.

 

Nettopp denne telefonen selges kun gjennom Vodafone i Japan, men det er garantert ikke lenge til en tilsvarende modell dukker opp her på berget.

 

Web: www.vodafone.jp

 

Flere detaljer om Sony Blu-ray

 

Sony har endelig frigitt prisen på sin kommende avspiller for Blu-ray, BDP-S1. Modellen slippes på det amerikanske markedet i juli og vil ha en veiledende pris på cirka 1 000 dollar (6 500 kroner). Dette er nøyaktig det samme som Samsung skal ta for sin første avspiller.

  

Spilleren kan leverer videosignaler på inntil 1.080 horisontale linjer med progressiv skanning, noe som sørger for en best mulig gjengivelse. Som en konsesjon ovenfor innholdsleverandørene kan den imidlertid kun levere 1.080p gjennom HDMI-kontakten som gir kopibeskyttelse.

 

Har ikke TVen din en HDMI-kontakt vil det kun være mulig å se interlaced-versjonen av 1.080 videosignalet. Dessverre.

 

Web: www.sony.com

 

Mobiltelefon med superkamera

 

En ny mobiltelefon fra Samsung bidrar til ytterligere å viske vekk

grensene mellom små digitalkamera og mobiltelefoner. Med SCH-B600 øker Samsung oppløsningen til 10 megapiksel, og trumfer det hele med å legge til 3X optisk zoom og autofokus.

 

Utover rekordhøy oppløsning og fet zoom tilbyr telefonen også mottaker for digital-tv gjennom T-DMB (Terrestrial Digital Multimedia Broadcasting). Denne teknologien er allerede etablert som en standard for TV-sendinger på mobiltelefoner i Sør Korea og baserer seg på DAB (Digital Audio Broadcasting). Telefonen kan også ta opp sendinger i MPEG-4-format og lagringskapasiteten kan utvides med minnekort av typen MMC-micro.

 

Telefonen har ellers en skjerm på 2,2 tommer med en oppløsning på 240 x 320 punkter. MP3-spiller er også på plass og støtte for Bluetooth.

 

SCH-B600 vil komme for salg i Sør Korea i løpet av andre kvartal, men det er ikke tatt noen avgjørelse om den skal selges i Europa

 

Web: www.sec.co.kr

 

Videoopptaker for Playstation portable

 

Hvis du har forsøkt å spille av dine egne videoopptak på en Sony PSP vet du tungvindt det er. Først må du ta opp videoen fra kilden du ønsker eller rippe den fra en DVD og deretter gjennomgå en tidkrevende dekodingsprosess for å endre videoformatet til de forskjellige MPEG4-profilene maskinen aksepterer (H.264/AVC og MPEG4SP). Snart blir det kanskje enklere.

 

For 180 Euro vil du kunne kjøpe en dedikert dekoderenhet fra Sony ved navn MSVR-A10. Dette er en enkel løsning som lar deg gjøre opptak på en Memory Stick i MPEG4-format direkte fra en hvilken som helst videokilde gjennom kontakter for kompositt- eller S-video.

 

Oppløsningen er 320x240, som er perfekt for din PSP. La oss nå bare håpe denne enheten også dukker opp snart.

 

Web: www.sony.co.jp

 

Smart kompaktkamera

 

Panasonic sikter seg inn mot feriesesongen med ett digitalkamera som både er kompakt, har god zoom og samtidig bidrar til å holde orden på bildene.

 

DMC-TZ1-modellen sørger for å organisere bildene grupper etter hvilken dag de er tatt, slik at det blir lettere å holde oversikten over feriedagene. Kameraet skal ifølge produsenten være det minste på markedet som tilbyr 10X optisk zoom.

 

Til tross for innovative finesser tilbyr kameraet kun en oppløsning på fem megapiksel. Egentlig ganske bra. Vi er luta lei av at minnekortet fylles opp av bildefiler med unødvendig høy oppløsning.

 

DMC-TZ1 legges ut for salg i Japan denne uken hvor det vil koste 382 dollar. Kameraet dukker opp i Europa i løpet av april.

 

Web: www.panasonic.com

 

Musikkmobil med enorm kapasitet

 

Bare noen måneder etter at den første harddisk-telefonen fra Samsung dukket opp i Europa er selskapet klar med nok en utgave. Denne gangen øker lagringsplassen fra tre til åtte gigabyte, noe som burde gi plass til et par tusen sanger. Den fysiske størrelsen holdes likevel på samme nivå ettersom målene er oppgitt til 112 x 48 x 20 millimeter og vekten er 120 gram.

 

Samsung SGH-i310 kjører Windows Mobile 5.0 og har støtte for trådløs overføring av musikk via Bluetooth og støtter filformater som MP3, AAC, AAC+, WMA, WAV og Ogg. Den skal også være utstyrt med en videoutgang. Om telefonen tilbyr noe annet enn GPRS/EDGE vites ikke.

 

I tillegg til åtte gigabyte skal SGH-i310 også ha støtte for USB 2.0, noe som er helt avgjørende for å ha en reel nytteverdi av såpass mye lagringsplass.

 

Ifølge produsenten skal telefonen dukke opp på markedet i løpet av sommeren.  Skal vi gjette på prisen vil havne et sted i nærheten av det forrige utgave kostet da den kom, det vil si rundt 5 000 kroner.

 

Web: www.sec.co.kr

 

65-tommers PC-skjerm

 

Hvis du ønsker deg ett større Windows-skrivebord kan du kanskje like denne 65-tommers LCD-skjermen fra Sharp. Skjermen har betegnelsen PN-655 og er basert på Sharps Aquos LCD-TVer, rent bortsett fra at den mangler TV-tuner.

 

Skjermen har en oppløsning på 1.920 x 1.080 punkter, som er det samme som mange HD-TVer har. Oppløsningen er likevel lavere enn det som tilbys av konkurrerende, men mindre skjermer. Av andre finesser tilbys bilde-i-bilde-funksjon, slik at du kan hente et signal fra både video og datamaskin.

 

De fysiske målene på skjermen er oppgitt til 157 x 92 x 13 cm og den veier 65 kilo. Modellen kommer i salg i Japan 24. mars og vil koste rundt 17.000 dollar. Sharp vurderer om de også skal tilby den i andre land, men selskapet har ikke bestemt seg.

 

Web: www.sharp.co.jp