Mesterskap i 10.000 meter kabel

Mesterskap i 10.000 meter kabel

Under The Gathering i Vikingskipet legges det nå mellom 13 og 14 kilometer med kabler.

Fredrik Olastuen og Daniel Husand har sitt daglige virke i henholdsvis videokonferanseselskapet Frontbase på Lysaker i Oslo og som konsulent i Atea. Men i påsken er Olastuen og Husand ansvarlig for infrastrukturen under The Gathering 2009 (TG) på Hamar.

- Vi har lagt 9.000 med nettverkskabler, da gjelder det å ha en god plan på forhånd, sier Fredrik Olastuen.

Totalt så legges det mellom 13 og 14 kilometer med kabler, samt en mengde annet nettverksuttstyr for at de 5.200 deltakerne skal komme seg på nett og kommunisere med hverandre. Ut mot internett har TG en 5 gigabits linje levert av Banetele, men på det interne nettverket er kapasiteten hele 50 gigabit per sekund.

LES OGSÅ:

Dataungdommen inntar Vikingskipet

Mye kan skje

- Det helt utrolig hvor mye kreative løsninger som ligger i Vikingskipet. Her er det fiber i både gulv og tak, sier Daniel Husand som monitorer nettrafikken fra det som er kommentatorbua under skøyteløp i idrettshallen.

På bare 36 timer kom den tekniske infrastrukturen på plass, med hjelp fra Atea og Cisco som begge har lånt ut utstyr.

- TG er jo et stort testlaboratorium for oss som driver med nettverk, sier Olastuen som i sitt daglige virke installerer infrastruktur og videoekonferanseløsninger fra Tandberg i selskapet Frontbase.

Både Olastuen og Husand har vært vanlige deltakere i flere å før de ble frivillige.

- Jeg har lært veldig mye på The Gathering, både som vanlig deltaker og ikke minst som frivillig, sier Daniel Husand.

Trusler

De to nettverkssjefene er trygge på at de har laget et nettverk som holder mål. Men det de frykter mest er et kabelbrudd.

- Vi håper vi slipper det, ikke alltid like lett å peile seg frem til feilen med så mange kilometer med kabler, sier Olastuen.

En annen utfordring kan også være at noen prøver å hacke det store nettverket. Spesielt stor er risikoen med så mange datakyndige samlet på ett sted. Men Husand sier at det er få av deltakerne som prøver seg.

- Angrepene vi har kommer nesten alltid utenfra, deltakerne har lite lyst til å ødelegge for seg selv. Vi har tidligere opplevd forsøk på dos-angrep og forsøk på å knekke passord på noen svitsjer - men de lykkes ikke, sier Husand med et smil.

LES OGSÅ: Dataungdommen inntar Vikingskipet