Meyers smuler

Meyers smuler

Leder i Computerworld 33, 8. oktober 2004
Morten Andreas Meyer har flagget høyt. Nå er det slutt på utredninger og festtaler - nå skal det handles.

Den første prøvesteinen på hans gjennomføringsevne er statsbudsjettet for 2005. Dessverre glimrer de overraskende og store bevilgningene med sitt fravær.

Børge Brende i næringsdepartementet har fått 30 millioner til å forbedre skandaleomtalte Altinn. Brende har fått tilsvarende for å få stable en overordnet pki-løsning på beina. Selv har Meyer fått 8 millioner for å starte realisering av sin kongstanke - borgerportalen Min side. Til sammenligning ble det i sin tid bevilget 40 millioner for å få Altinn på beina.

Meyer selv ser de 8 millionene som en god start, vi og it-bransjen ved IKT-Norge synes dette er skuffende puslete.

Meyer ser etableringen av Min Side bare som et ansikt utad. Det er de statlige etater og kommunene selv som må betale og gjøre den store jobben for at "Min Side" skal fungere. Landets ledelse med regjeringen i spissen er altså ikke villig til å betale prisen for å få til en rask gjennomføring.

De er ikke villige til å legge "gulrøtter" på bordet i form av statlige bidrag til flinke kommuner. Kommune-Norge har mer enn nok med seg selv og sine egne problemer. De statlige etater krangler så busta fyker om hvem som skal være førende når de skal samordne seg.

Statsråder før Meyer har faktisk sagt og ment mye lurt. Vi trodde Meyer ville være hakket vassere enn sine forgjengere, men hvis statsbudsjettet er rådende for hans gjennomføringsevne, har vi tatt feil.

Og for å sette det hele litt i proposjon: Slottet for 8,5 millioner kroner til vakre lysekroner. Altså 500.000 mer enn Meyer skal bruke på sin viktigste kongstanke på it-satsing i det offentlige. Ytterligere kommentarer synes overflødige.