Microsoft-brudd i musikksamtaler

Microsoft-brudd i musikksamtaler

Det spøker for Microsofts planer om en ny online musikktjeneste.

Microsoft har stoppet samtaler med fire av de største plateselskapene. Det betyr at det spøker for planene til verdens største programvareselskap om å angripe markedet for musikksalg på nett, skriver Wall Street Journal (WSJ).

 

Partnere ble ikke enige om prisingen av musikken. Dermed ble forhandlingene brutt fredag, ifølge kilder WSJ har snakket med. Microsoft var i samtale med EMI, Warner Music, Vivendi's Universal Music og Sony BMG, og Bertelsmann AG.

 

Musikkbransjen setter for øyeblikket harde krav på prising av online-musikk. Også Apple, som har rundt 70 prosent av dette musikksalget, er i forhandlinger med platebransjen om inntekter. Apple ønsker en flat pris der alle låter skal koste 99 dollarcent, mens platebransjen ønsker høyere satser for ny og populær musikk, opp til 1,49 dollar per låt.

 

Musikkbransjen mener de må ha større inntekter for å demme opp mot tapet på salg av cd-plater. Nye tall fra den internasjonale organisasjonen IFPI viser faktisk det motsatte, at veksten i online salg er nesten like stor som nedgangen av musikk på fysiske enheter som cd- og dvd-plater.

 

Utsatt, kanskje avlyst

 

På Apples Itunes-tjeneste må brukeren betale per låt, mens Napster, Yahoo og RealNetworks alle har abonnementstjenester for musikk. På Yahoo er månedsprisen helt ned i 5 dollar (30 kroner). De andre ligger på 15 dollar per måned. Abonnementstjenester spåss en sentral plass i musikksalg i fremtiden.

 

Offisielt har Microsoft ikke annonsert konkrete planer å åpne en abonnementtjeneste for musikknedlasting, men forhandlingene med plateselskapene har vist at selskapet ønsker å utfordre konkurrentene som Yahoo og RealNetworks på dette området. Bruddet i forhandlinger betyr ifølge kildene at en eventuell ny musikktjeneste fra Microsoft blir utsatt, hvis ikke avlyst.

 

Microsoft skal ha ønsket seg en prissetting som tilsvarer Yahoo, mens musikkselskapene ønsket en månedspris på 6-8 dollar, ifølge WSJ.