Microsoft får milliardbot

Microsoft får milliardbot

Patentkrenkelser koster programvarekjempen en bot tilsvarende 1,5 milliarder kroner.

Den amerikanske programvarekjempen er etter hva danske Crn erfarer idømt en bot på 290 millioner dollar, tilsvarende 1,56 milliarder kroner, for patentkrenkelser.

Det er amerikansk høyesterett som fastslår at Microsoft nå må punge ut, og bekrefter dermed en avgjørelse fra en lavere rettsinnstans.

XML-patent

Saken startet i 2007 og omfatter en XML-patent som dateres tilbake til 1998. Det er det kanadiske programvareselskapet i4i som hevder seg krenket i saken, og som mener at Microsoft har brutt spillereglene ved bruk av det omstridte patentet i tekstbehandlingsprogrammet Word.

Patentet, som i4i nå har fått Høyesteretts støtte i at de er de rettmessige eierne av, omfatter alle former for programvare som kan påvirke dokumenters innhold. Microsoft skal etter hva avisen erfarer ha fjernet omstridte funksjoner fra Word 2010 etter at en domstol i 2009 utstedte et totalforbud mot salg av Word i USA, et forbud som senere ble trukket tilbake.

Canadiske i4i udvikler software til dokumentforvaltning og har tidligere understreget, at man ser sig selv som et seriøst firma, som forsøger at tjene penge på salget af XML-produkter – og ikke blot en patenthaj, der satser på at score profit ved at gå i flæsket på verdens største softwarefirma.