Microsoft og GE lager helsegigant

Microsoft og GE lager helsegigant

To av USAs største starter samarbeid om fremtidige helseløsningner.

To av USAs største selskaper, General Electric og Microsoft, har inngått en avtale om samarbeid på helseløsninger. Navnet på det nye selskapet er foreløpig ukjent.

- Mye rundt dette er børssensitiv informasjon, noe som medfører at lite kommer ut før prosessene er sluttført. For oss i Norge var dette litt overraskende også, sier Helge Blindheim, Microsofts helsespesialist i Norge, til Computerworld It-helse.

Målet med samarbeidet er å kombinere en åpen og interoperatibel plattform som kan kjøre kliniske apper som vil gi pasienten verden over bedre oppfølging.

- Vi ser at det i helsesektoren er stort behov for mer integrasjon og helhetlige, integrerte behandlingsprosesser, sier Blindheim.

Brukervennlighet

Ved presentasjonen av det nye samarbeidet forklarte talsmenn at den nye virksomheten vil kombinere Microsofts ekspertise på å bygge plattformer og økosystemer med GEs erfaring med å utvikle verktøy for den kliniske arbeidsflyten. Det vil gi helseprofesjonelle og helseorganisasjoner bedre mulighet å tilpasse seg til det raskt endrende teknolandskapet.

- Dette er et eksempel på to aktører med veldig forskjellige tilnærming som utnytter hverandres styrke. GE er stort sett leverandør for medisinsk teknisk utstyr, men mye av det håndteres utenfor den tradisjonelle it-avdelingen. Nå behovet øker ønsker vi å integrere det mer inn i selve it-infrastruktur. Det vil gi gevinster for brukervennlighet, forvaltning, integritet i miljøet og for sikkerheten, sier Blindheim.

Løsninger fra den nye virksomheten vil først og fremst være rettet mot sykehusmiljøer.

- Men det kan representere et innovativt miljø rundt arbeidsflyt og løsninger som vil gjøre helseverdenen lettere og bedre, sier Microsoft-eksperten.

Blindheim kan foreløpig ikke fortelle hva samarbeidet vil bety for Norge. For det første må hele prosessen godkjennes av aksjonærene, noe som medfører noen måneder med planlegging og prosesser i USA. Han påpeker at få av løsningene som er involvert brukes per i dag i norsk helsesektor.

Samhandling

Det er Michael J. Simpson, daglig leder i GE Healthcare IT, som blir den første toppsjefen i selskapet. Det vil trekkes inn cirka 750 ansatte fra morselskapene som vil få kontorplass i nærheten av Microsofts kontorområde i Redmond.

Den åpne plattformen vil gi både det nye selskapet og andre mulighet til å lage nye applikasjoner. Appene vil lages ”in house” og være mulig å koble til eksterne løsninger.

- De komplementære kunnskapene til GE Healthcare og Microsoft vil fremme nye innsikter og nye løsninger, mens vi fortsetter å jobbe med vår felles visjon: samhandlende, pasientsentrerte helsesystemer, sier Jeffrey R. Immelt, GEs toppmann, i en pressemelding.

Startpakken vil integrere flere løsninger fra de to selskapene:

- Amalga, Microsoft plattform for sykehus-Business Intelligence;

- Vergence, selskapet for universell pålogging og innholdsstyring

- Microsoft Expresso, en annet påloggingsløsning fra Microsoft;

- GE Healthcares eHealth HIE (Healthcare Information Exchange)

- Qualibria, GE Heathcare's miljø for kliniske applikasjoner, som er utviklet i samarbeid med Intermountain Healthcare og Mayo Clinic.