Microsoft har irsk skatteparadis

Microsoft bokfører enorme pengesummer gjennom et lite, ukjent datterselskap i Irland. På den måten sparer selskapet en halv milliard dollar i skatt.

Det er Wall Street Journal som avslører at det ukjente selskapet Round Island One kontrollerer mer enn 16 milliarder dollar av selskapets formue.

 

Round Island One har få ansatte og deler kontor med et advokatselskap. Likevel er bedriften et av Irlands største, med et overskudd på neste ni milliarder dollar i 2004.

 

Microsoft sparer minst 500 millioner dollar i året ved å bokføre sine lisensinntekter fra EMEA-området i dette selskapet. EMEA er Europa, Midt-Østen og Afrika. Med andre ord blir lisensinntektene fra Norge og resten av Europa bokført på den grønne øya. Selve lisenssalget skjer gjennom et holding-selskap kalt Flat Island Co, skriver avisen.

 

Lav irsk skatt 

 

Irland kan skilte med en skatteprosent på 12,5 prosent. Likevel drar staten inn rundt 300 millioner dollar fra dette Round Island One.

 

Gjennom kreative advokater og dette lille selskapet, har Microsoft klart å kutte den gjennomsnittlige, globale skatteprosenten selskapet betaler fra 33 til 26 prosent.