Microsoft har sendt ut Longhorn Server i beta

I skyggen av all oppmerksomheten rundt Windows Vista har Microsoft også sluppet beta-versjonen av sitt bebudede nye serveroperativsystem.

Beta 1 av Longhorn Server, som ifølge Microsoft ikke skal hete Vista Server, inkluderer kjernesystemet Web service gateway, som går under navnet Windows Communication Foundation (tidligere Indigo), og API-er som vil gi utviklere en følelse med det nye systemet.

- Det Microsoft ønsker er at du tar en førstetitt på disse systemene, det er nå tiden har kommet for å la oss vite om kjernen er riktig. Etter hvert som arbeid bygger seg opp innen andre egenskaper i operativsystemet, vil det bli vanskeligere å gå tilbake og fikse kjernen hvis den ikke er riktig, sier analytiker Michael Cherry i rådgivningsselskapet Directions on Microsoft.

Ifølge Cherry er det nok funksjonalitet i beta-versjonen for å kunne teste interoperabilitet mellom klient og tjener.

5.000 kopier sendt ut

De to operativsystemene, Longhorn Server og Windows Vista, utvikles parallellt, men Longhorn er ventet lansert seks til tolv måneder etter Vista - som skal ut i andre halvdel av 2006.

Longhorn beta 1 har blitt gjort tilgjengelig for 5.000 testere, inkludert OEM-er, maskinvareprodusenter, systembyggere, programvarepartnere, utviklere og Microsofts interne it-avdeling. Ifølge Microsoft har også enkelte kunder mottatt beta-versjonen.

Microsoft sier at Longhorn Server ikke vil bli lansert før selskapet har fått "omfattende tilbakemeldinger fra beta-kunder og partnere, samt en grundig testing av programvaren".