Microsoft og IBM størst på integrasjon

Over halvparten av de spurte i en Forrester-undersøkelse vil bruke Microsoft .Net som integrasjonsplattform. 46 prosent bruker Java/J2EE.
Applikasjonsserverne er i ferd med å bli applikasjonsplattformer. Det innebærer at brukerne ikke bare får et kjøremiljø for sine applikasjoner, men også en portalserver og en integrasjonsserver.

Bakgrunnen for denne utviklingen er at flere og flere kunder legger inn såkalt BPM (Business Process Management), arbeidsflyt og portaler i sine it-løsninger. Dermed fant leverandørene ut at de kunne levere alt som en "plattform".

Ifølge en analyse utført av Forrester ligger Microsoft og IBM best an både med hensyn til omsetning og til kundepreferanser. 32 prosent av de spurte vil bruke løsninger fra Microsoft som integrasjonsplattform, mens 24 prosent svarer IBM. Også Bea og Oracle gjør det godt i undersøkelsen, som er utført blant over hundre amerikanske selskaper.

Presser pris

SAP, Sun og Novell er de sterkeste utfordrerne. Forrester trekker særlig fram SAP som har tatt et stort sprang i riktig retning med sin Java/J2EE-baserte mellomvare Netweaver.

Mindre aktører som Macromedia, Progress, SeeBeyond og Sybase har også bra løsninger, men ligger langt bak når det gjelder omsetning.

Leverandører som satser på åpen kildekode, som JBoss og JOnAS (Java Open Application Server, distribueres av Red Hat), har hatt stor påvirkning på markedet for Java/J2EE-applikasjonsplattformer. Forrester regner med at disse utfordrerne vil være med på å presse prisene ytterligere nedover i løpet av året.

Oracle scorer høyt

54 prosent av de spurte sier de vil bruke .Net i større prosjekter i kommende år. 46 prosent svarer Java/J2EE, som altså kan være løsninger fra en rekke leverandører.

Java/J2EE er mest populært i blandede miljøer, selv om Microsoft er på full fart inn i også i større bedrifter. De fleste store konsernene har både .Net og Java-løsninger allerede i dag.

Analytikerne i Forrester mener at Java-miljøet er mest nyskapende, men at mye av utviklingen skjer utenfor standardene. Det øker faren for innlåsing. Samtidig peker analyseselskapet på at Microsofts Indigo-mellomvare kommer samtidig med Longhorn i 2007. Det vil styrke Microsofts posisjon i integrasjonsmarkedet.

I Forresters egen vurdering av de sju store, Bea Systems, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, SAP og SUN, kommer Oracle best ut. Oracle scorer høyt på alle parametre, og utmerker seg særlig med bra funksjonalitet for administrasjon og styring.

Microsoft har også god funksjonalitet, selv om de får minus i boka for dårlig integrasjon mellom ulike plattformer som Windows server, Biztalk og Sharepoint. Til gjengjeld får selskapet honnør for gode utviklingsverktøy og framtidsrettede strategier.