Microsoft investerer milliarder i Kina

Microsoft satser mye penger for å smigre verdens mest folkerike land.

Microsoft fortsetter sine strategiske investeringer i den voksende kinesiske it-bransjen. Konsernet har inngått en ny avtale med Kina med en verdi på 900 millioner dollar, eller 5,6 milliarder kroner.

Dette kunngjorde Den kinesiske utviklingskomiteen (NDRC) onsdag, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Ifølge meldingen fra NDRC vil Microsoft investere rundt 200 millioner dollar i kinesiske programvareselskaper og andre prosjekter for å stimulere utviklingen. Microsoft vil også kjøpe maskinvare for 700 millioner dollar som en del av avtalen.

Microsoft vil fortsette sine utdanningsprogram for tusenvis av kinesiske studenter. Målet er å lære opp 10.000 teknologistudenter, enten direkte eller gjennom fjernundervisning på internett.

Ifølge NDCR er dette "del 2" i en tidligere prinsippavtale ("Memorandum of Understanding"), som programvareselskapet inngikk med Kina i 2002.

Blitt gode venner

Microsoft har i det siste vist stor interesse for Kina. I løpet av noen uker tegnet selskapet avtaler med tre kinesiske maskinvareselskaper, Tsinghua Tongfang, TCL, og Lenovo. Bare Lenovo-avtalen skal ha en verdi på 1,2 milliarder dollar.

Sjarmoffensiven fra Microsoft ser ut til å ha effekt denne gangen. Selskapet har lenge slitt med sine kontakter i Kina, særlig fordi de kinesiske myndighetene ikke liker tanken å være avhengig av en amerikansk kommersiell storaktør. Oppmerksomheten for Linux og andre open source-prosjekter har vært stor i Kina, mens Microsoft ikke fikk fotfeste.

Men nå ser det ut at forholdet mellom de to er blitt mye bedre. Den kinesiske presidenten Hu Jintao overnattet på Microsofts campus i Redmond, Washington, da han besøkte USA, etter å ha spist middag med Bill Gates.