Microsoft kjøper Borland?

Etter at IBM har varslet oppkjøp av Rational, har ryktene gått på Wall Street om at Microsoft vurderer å kjøpe Borland.

Rational, som står bak avanserte verktøy og metodikk for utvikling av komplekse programmer og systemer, blir overtatt av IBM for 2,1 milliarder dollar, om ikke noe uforutsett skjer. Og det går det rykter om at Microsoft er villige til å overby Store Blå. Men andre peker igjen på at Microsoft nok ikke vil forsøke å overby, selv om selskapet har et tett samarbeid med Rational på .Net.

En årsak til disse ryktene, utover at Microsoft har Rational som en viktig partner, ligger i Rationals redegjørelse for SEC (Securities and Exchange Commision, det amerikanske børstilsynet). Der omtaler de et firma "Company A", som de har vært inne i diskusjoner med. Rational vil ikke kommentere hvilket selskap dette er.

Tidligere i høst kjøpte Borland design- og modelleringsfirmaet Togethersoft. Microsoft har allerede investert i Borland, som både er en konkurrent på verktøy og en partner på .Net-plattformen. Kursen på Borland-aksjene steg både torsdag og fredag etter som analytikere fant ut at Togethersofts verktøy-portefølje vil være interessant for Microsoft. Rational har stilt seg nøytral i forhold til IBM med Websphere og Java og Microsoft med Visual-verktøyene og .Net.

Microsoft har ifølge analytikere grunn til å frykte at Rationals mange .Net-eksperter vil få andre vilkår hos en Java-orientert eier som IBM. Microsoft har ifølge Computer Business Review (CBR) benektet at de vil tape på at Rational går til IBM, men vil samtidig ikke kommentere forholdet til Borland. Dale Fuller, Borlands toppsjef, sier imidlertid at han ser på IBMs overtagelse av Rational som et tap. Borland er også Rational-partner.

-- Som kunde har dette tatt fra meg min mulighet til å bruke bransjens standard utviklingsplattform, Rational Rose. Vi vil fortsatt støtte Rose, men den tette integrasjonen vi kunne ha hatt, vil vi ikke få, sa Fuller ifølge CBR til en konferanse av finansanalytikere i forrige uke.