Microsoft måtte punge ut til EU

Microsoft måtte punge ut til EU

Det er dyrt å misbruke sin markedsposisjon i Europa. Det har Microsoft og Bill Gates erfart etter at de har betalt boten på nesten 4,2 milliarder kroner til EU-kommisjonen.

Bakgrunnen for den oppsiktsvekkende høye boten er at EU-kommisjonen mente at Microsoft misbrukte sin dominerende markedsposjon i de europeiske landene.

-- Alle virksomheter som vil gjøre forretninger i EU, må overholde vår monopollovgivning, og jeg vil sørge for at den blir overholdt, sa Mario Monti da saken startet. Monti er lederen for EUs konkurransemyndigheter.

På lik linje med den amerikanske rettsaken der USAs justismyndigheter og en rekke delstater har anlagt mot Microsoft, mente også EU at datagiganten har diskriminert andre selskaper og skjult viktig informasjon.

Hadde bevis så det holdt

EU hadde konkrete bevis for at Microsoft hadde misbrukt sin markedsdominerende posisjon for å hindre andre operativsystemer enn Windows i å få innpass på det europeiske markedet.

EU-kommisjonen tok opp saken etter en klage fra Sun Microsystems.

Kommisjonen fastslo tidlig at Microsoft sitter på hele 95 prosent av markedet for operativsystemer i Europa, og at selskapet har misbrukt denne stilingen ved å utvikle serversystemer som kun kan kommunisere med operativsystemet Windows.

Krever at straffetiltak må opphøre

Programvareselskapet har nå betalt gigantboten, men har likevel anket avgjørelsen inn for EU-domstolen for å få avgjørelsen omgjort.

Microsoft har også gitt beskjed til EU-kommisjonen at de mener at straffetiltakene EU har satt igang må bli innstilt. Microsoft begrunner dette med at de må gjennopprette konkurranseevnen på det europeiske markedet.

Egen EU-versjon av Windows?

EU-kommisjonen har på sin side krevd at programvareselskapet tilbyr en versjon av Windows uten Media Player, noe Microsoft har nektet.

Kommisjonen krever på nytt at Microsoft straks må gi konkurrentene opplysninger og kildekoder slik at de kan gjøre sine programmer i stand til å "snakke med" med Windows.