Microsoft med globale tiltak mot nettfiske

Microsoft har lansert et globalt initiativ som skal forhindre nettkriminalitet gjennom phishing.

Microsoft skal i løpet av juni utrede mer enn 100 rettslige tiltak mot phishing i Europa, Midtøsten og Afrika. Phishing-angripere benytter seg ofte av søppelpost for å friste internetbrukere til å besøke det som tilsynelatende kan se ut som legitime nettbutikker eller tjenester, mens det i realiten er falske nettsider som kontrolleres av kriminelle.

Ved at brukerne lures til å legge igjen sine persondata og passord, kontonummer og kredittkortinformasjon, kan de kriminelle enkelt benytte opplysningene for å svindle til seg penger.

Sjef for Microsoft EMEA, Neil Holloway, lanserte denne uken et tiltak mot nettfiske selskapet kaller for Global Phishing Enforcement Initiative (GPEI). Lanseringen skjedde under en teknologikonferanse i Brussel i regi av European Internet Services Providers Association (EuroISPA) og Interpol.

For tre år siden var det spam i seg selv som var det største problemet, men i løpet av de siste 12 månedene har phishing blitt den nye store trusselen innen nettkriminalitet, sier Holloway til IDGs nyhetstjeneste.

Vil øke kunnskapen

Formålet med GPEI-initiativet er å koordinere og utvide Microsofts tidligere tiltak mot nettsvindel, og de ønsker nå å samarbeide med de enkelte lands politimyndigheter, ulike industrisektorer og regjeringer med den hensikt å øke kunnskapen om nettfiske blant forbrukerne, samt å finne ut hvordan man kan nedkjempe phishing ved hjelp av teknologi.

Blant de over 100 planlagte tiltakene er 53 av dem allerede satt i gang, ifølge Microsoft. Dette er tiltak rettet mot kriminelle alianser i Østerrike, Egypt, Frankrike, Marokko, Spania, Tyrkia og Storbritania.

Når Microsoft identifiserer suspekte nettsider, varsler selskapet tjenesteleverandøren og sørger for å utlevere nettadresser eller e-postadresser som er tilknyttet de falske sidene til offisielle myndigheter.

Så langt har dette resultert i få rettsforfølgelser, men antall søksmål er økende. I det minste er det pågrepet en svindler bosatt i USA som opererte en nettside fra Østerrike. Ifølge Microsoft tilstod denne mannen sine ugjerninger i desember.

Les også: - Phishing i alarmerende vekst.