Microsoft med ny SMS

Microsoft med ny SMS

System Center Configuration Manager er det nye navnet på SMS og sørger for å administrere oppdateringene. Beta 2 er ute nå.

System Management Server skifter navn til System Center Configuration Manager, men det er ikke den eneste nyheten i administrasjonsprogramvaren til Microsoft.

Nå er den første komplette beta-versjonen lagt ut til nedlasting. Dette er den andre beta-versjonen, men nå er altså all funksjonaliteten med. Så som policy-basert administrasjon av programvareoppdatering, revisjon av etterlevelse av myndighetspålegg (compliance), støtte for Microsofts modelleringsspråk og en helt ny modul for internett-basert administrasjon av klienter.

Configuration Manager er et av nøkkelelementene i Microsoft verktøyfamilie System Center, som igjen er et nøkkelelement i Microsofts strategiske Dynamic Systems Initiative. Dette er en langsiktig plan for å lage en fullstendig administrasjonsplattform for Windows.

Et annet nøkkelelement er System Center Operations Manager, tidligere MOM, som er ventet klar til levering i slutten av mars eller i april. Configuration Manager vil være i beta i hvert fall frem til sommeren en gang.

De nye versjonene av Configuration Manager og Operations Manager vil for første gang støtte Microsofts System Definition Model, en modelleringsteknologi som defineres av XML-baserte dokumenter som ligger innebygd (embedded) i applikasjoner eller nettverksressurser og kan kommunisere behov for administrasjon eller driftsinngrep til nettverket. System Definition Model er en kritisk felles teknologi innunder Dynamic Systems Initiative.

Felles språk

Microsoft samarbeider også med selskaper som IBM og HP om å standardisere en versjon av System Definition Model som kalles Service Modeling Language (SML), men den blir ikke bli støttet før i senere versjoner av Configuration Manager og Operations Manager.

Til Network World sier analytikeren Peter Pawlak i det frittstående analyseselskapet Directions on Microsoft:

– Jeg tror at de er i ferd med å få til visjonen i Dynamic Systems Initiative og får flere produkter justert i henhold til det. Dette er et ganske langsiktig initiativ. Arbeidet med SML et større steg i denne retningen.

Steget er stort i den forstand at det kan bety et standardisert kryssplattform modelleringsspråk for programvare fra leverandører som BEA Systems, BMC Software, Cisco, Dell, EMC, Intel og Sun, som også deltar i arbeidet med standardiseringen.

Utenfor bedriften

Beta 2 av Configuration Manager inneholder for første gang i Microsoft-sammenheng teknologi som lar bedrifter administrere pc-er som er på utsiden av grensene for deres bedriftsnettverk. Den internett-baserte programvaren for administrasjon av klienter fungerer uten bruk av VPN ved å utplassere en agent på klientene som på sikker måte vil kontakte en Configuration Manager-server i bedriftens nettverk for å motta applikasjoner, patcher eller bare overlevere data om egen tilstand og innhold.

Denne betaversjonen inneholder også en policy-basert oppdateringshåndterer som er bygget på Windows Server Update Services (WSUS), Microsofts tjeneste for automatisk oppdatering og patching for bedrifter. Den er videre integrert med Wake-on-LAN-funksjonalitet for å sikre at oppdateringer blir levert. Det er også støtte for å levere oppdateringer fra andre selskaper enn Microsoft.

Også for de mindre

Ifølge Microsoft har de med Configuration Manager forenklet det å rulle ut nye operativsystemer, lagt til integrasjon med Windows Deployment Services, offline funksjonalitet for utrulling og en ny katalog over drivere.

LES OGSÅ: Service for Server 2003

Andre funksjoner er analyse av nødvendige oppgraderinger, konfigurasjonsinnstillinger for revisjon av etterlevelse (compliance), administrasjon av smarte telefoner, håndtering av binære replikater av installasjonspakker og bedre detektering av maskinvare.

Microsoft har også klar den første «release candidate» av System Center Essentials 2007, som er en pakke med verktøy for små og middelstore bedrifter. Denne skal inneholde elementer av Configuration Manager, Operation Manager og WSUS.

For mer om Configuration Manager, DSI og System Center Essentials, se:

microsoft.com/technet/sms/2007/evaluate/default.mspx

microsoft.com/business/dsi/default.mspx

microsoft.com/systemcenter/sce/default.mspx