Microsoft rydder opp

Microsoft rydder opp

Programvaregiganten deles opp i tre nye divisjoner som får hver sin sjef.

De tre nye divisjonene i Microsoft blir Microsoft Platform Products & Services, som skal ledes av Kevin Johnson og Jim Allchin, Microsoft Business Division, ledet av Jeff Raikes og Microsoft Entertainment & Devices, der Robbie Bach blir sjefen. Fram til nå har Microsoft bestått av seks divisjoner.

I en kunngjøring sendt ut tirsdag uttalte konsernsjef Steve Ballmer at omstruktureringen er ment å gjøre selskapet mer handlingskraftig i markedet, både når det gjelder programvare og for å gjennomføre sin servicestrategi.

- Disse endringene er ment å forme våre forretningsenheter på en slik måte at vi kan fatte beslutninger og gjennomføre dem raskere og mer effektivt, og skal bidra til at vil kan fortsette å levere slike produkter og tjenester som våre kunder vil ha, sa Ballmer.

Windows-sjefen slutter

Microsoft meldte i går også at den mangeårige Windows-sjefen, Jim Allchin, skal gå av med pensjon i slutten av 2006. Allchin har vært Microsofts trolig viktigste og mektigste direktør, bortsett fra Bill Gates og Steve Ballmer. Allchin skal følge lanseringen av Windows Vista neste høst, men gir seg altså etter det.

Kevin Johnson er i dag "group vice president" for salg, markedsføring og tjenester i hele verden. Han får eneansvaret for den nye divisjonen Platform Products & Services idet Allchin går av, opplyser Microsoft.

Jeff Raikes er i dag "group vice president" for "Information Worker Business", mens Robbie Bach er direktør for divisjonen Home and Entertainment, og med det den øverste sjefen for Xbox.

Ozzie

I tillegg skal teknologidirektør Ray Ozzie, mannen bak Lotus Notes og Groove Networks, få ansvaret for å drive fram Microsofts programvarebaserte servicestrategi og gjennomføringen av den på tvers av de tre nye divisjonene.

Eric Rudder, nåværende direktør for "Servers and Tools", skal jobbe direkte under Bill Gates, som fortsatt skal ha tittelen "chief software architect" i tillegg til å være selskapets styreleder.

Rudder skal konsentrere seg om selskapets utviklingsinnsats og overordnende teknlogiske strategi. Rudder inntar sin nye stilling etter lanseringene av Visual Studio 2005 og SQL Server 2005 som skal skje 7. november.

- Fornuftig trekk

Analytikere IDG News Service har snakket med synes omstruktureringen virker hensiktsmessig.

- Dette vil gjøre Microsoft i stand til å mer effektivt kombinere teknologier fra divisjoner som tidligere hadde vanskelig for å samarbeide, fordi de befant seg i ulike organisasjoner, sier Rob Enderle, senioranalytiker i Enderle Group.

Enderle mener beslutningsdyktigheten har vært for dårlig med den nåveærende strukturen.

- Selskapet var blitt nærmest umulig å lede. De siste to årene har det vært nesten umulig å få gjort noe som helst.

Et eksempel har vært prosessene rundt Xbox, mener Enderle.

- Microsoft fikk nesten ikke bygget den, fordi man måtte bringe sammen så mange forskjellige divisjoner som ikke ellers arbeidet sammen.