Microsoft stenger piratene ute

I dag går Microsoft på lufta med et program som krever at kundene bekrefter at de kjører en legitim kopi av Windows, før de kan benytte seg av Microsofts nedlastningstjenester.
Programmet Windows Genuine Advantage 1.0 sikrer at brukere som benytter seg av Windows Update, Microsoft Update for Windows og Microsoft Download Center kjører et program som kontrollerer at deres Windows-operativsystem er ekte før de kan få laste ned oppdateringer eller nytt innhold fra de nevnte stedene, ifølge David Lazar som er sjefen for Genuine Windows i Microsoft.

Microsoft har testet programmet siden september i fjor og har godkjent mer enn 48 millioner systemer hittil. Inntil i dag har denne sjekken vært frivillig.

Til rabattert pris

Kunder som oppdager at de har en forfalsket versjon av Windows gjennom dette programmet vil enten få en gratisversjon av operativsystemet eller kjøpe det til en rabattert pris, ifølge Lazar.

For å få en gratis versjon av Windows må kunden fylle ut en forfalskningsrapport hvor kilden til programvaren identifiseres. Dessuten må det fremlegges gyldig bevis på kjøpet og den falske programvaren må sendes på en cd til Microsoft.

Hvis kunden ikke har all denne informasjonen, kan man likevel sende inn en forfalskningsrapport og motta en kopi av Windows XP Home Edition for 99 doller eller XP Professional Edition for 149 dollar.

En tredjedel er forfalskninger

Dette grepet for å luke ut piratkopier av Windows fra nedlastingssitene er en del av Microsofts innsats for å bekjempe piratvirksomhet i progamvareindustrien.

Piratvirksomhet er et stort problem for Microsoft, ifølge IDGs egen nyhetstjeneste.

Seniorjurist Bonnie MacNaughton i Microsoft sier at selskapet regner med at en tredjedel av alle kopier av Microsofts programvare er forfalskninger. Det kom frem i en undersøkelse foretatt av IDC og Business Software Alliance.

Hovedfunnet viste at 35 prosent av all programvare verden over er piratprogramvare. I Nord-Amerika er piratraten 22 prosent.

- Dette er et svært høyt antall, sier MacNaughton.

Sikkerhetsoppdatering unntatt

En utfordring Microsoft møter i sin kamp mot piratprogramvare er at mange brukere ikke er klar over at de bruker forfalsket programvare. Ifølger David Lazar vil Windows Genuine Advantage gi brukerne mulighet til å løse dette problemet på få minutter via den automatiske valideringen.

Selv om forfalskede kopier ikke vil kunne benytte seg av å laste ned oppdateringer, omfatter dette ikke sikkerhetsoppdateringer, ifølge Lazar.

Kunder som ikke sjekker sine Windows-kopier vil likevel ha mulighet til å laste ned sikkerhetsoppdateringer via Microsoft offisielle kilder.

- Vi ser på dette som et offentlig helseproblem. Vi vil forsikre oss om at ingen blir infisert av et annet system på internett på grunn av våre systemer, sier Lazar.