LANSERING: Microsoft Norge inviterte kunder, utviklere og brukergrupper til samling i Oslo da SQL Server 2016 ble lansert. Fra venstre Enda Flynn og Petter Merok, begge fra Microsoft Norge, og Steinar Eriksen fra Hafslund.

LANSERING: Microsoft Norge inviterte kunder, utviklere og brukergrupper til samling i Oslo da SQL Server 2016 ble lansert. Fra venstre Enda Flynn og Petter Merok, begge fra Microsoft Norge, og Steinar Eriksen fra Hafslund.

Microsoft i strupen på Oracle

Årets it-snakkis: Microsoft har nå offisielt lansert SQL Server 2016 og overrasker med løfte til Oracle-kunder om gratis lisens ved overgang til Microsoft-plattformen.

– Ja, jeg tror det kan bli en del norske Oracle-kunder som vil ta i mot tilbudet vårt om gratis lisens hvis de skifter til Microsoft SQL Server 2016, sa Enda Flynn hos Microsoft Norge til Computerworld etter at nyheten var sluppet.

Flynn er markedssjef for Microsofts dataplattform-produkter i Norge.

Microsoft har lanserte sin SQL Server 2016 etter lengre tids prøvekjøring hos utvalgte kunder. Microsoft Norge samlet en del brukere, kunder og utviklere til sammenkomst i Oslo sentrum for å følge den to timer lange strømmevisning av lanseringen, som fant sted i New York.

Årets it-snakkis

Cathrine Wilhelmsen fra en av de norske brukergruppene i databasemiljøet rundt Microsoft var til stede, og mens strømmevisningen fra New York ble vist på lerretet, sjekket hun jevnlig diverse debattfora for brukergrupper på nettet. Og fikk se hva som seilte opp som årets it-snakkis:

– Ja, det var mange som kommenterte Microsofts utspill mot Oracle, fortalte Wilhelmsen til Computerworld etter lanseringen. Hun representerer Microsoft Data Plattform User Group Norway og er også hovedarrangør for SQL Saturday-treningsarrangementene i Oslo.

– Det er kjempespennende å se hvordan Microsoft nå sørger for verktøy som gjør at det er data som skal drive en bedrift. Nå kan alle jobbe på samme plattform, enten de driver med analyse av dataene, jobber med å visualisere dataene for å fremskaffe beslutningsgrunnlag eller har andre oppgaver.

– Snakker vi om et paradigmeskifte?

– Ja, egentlig har vi sett det gjennom et par år nå, og nå går Microsoft flere viktige steg videre. Dette er positiv storytelling, og Microsoft har nå så absolutt et produkt som kan konkurrere med Oracle, sa Wilhelmsen.

Tilbudet om gratislisenser til Oracle-kunder som går over til Microsoft SQL Server 2016 er supplert av et tilbud om gratis opplæring og bistand til utrulling, men denne delen av tilbudet utgår i slutten av juni.

Microsoft i USA hevder at en slik omlegging kan føre til at store kunder sparer opptil 10 millioner dollar på tre år.

Hybrid databaseplattform

Microsoft har gått ut med en rekke stikkord om alt som er nytt og bedre med SQL Server 2016. Ett av stikkordene er hybrid. I dette ligger det blant annet at bedriften kan kombinere data på egne servere, i egne skyløsninger og i kommersielle skyløsninger med data i Azure-skyen til Microsoft.

Plattformen er også hybrid i den forstand at den både gir transaksjonsbehandling og analytisk prosessering av dataene samtidig. SQL Server 2016 byr på avanserte analyser og maskinlæring, på mobil business-intelligens og på høy sikkerhet med sterk fokus på kryptering.

SQL Server 2016 er kanskje verdens eneste relasjonsdatabase som er utviklet først og fremst med tanke på skyen, med flesteparten av funksjonen først distribuert og testet i Azure via 22 globale datasentre og med milliarder av transaksjoner hver dag, fremholder Microsoft.

– Den er testet av kunder og er nå klar til kamp, skriver Microsoft i en bloggartikkel om SQL Server 2016. 

SAMTALEEMNE: Cathrine Wilhelmsen fra Microsoft Data Plattform User Group Norway bekrefter at Microsofts utspill mot Oracle er blitt et samtaleemne i brukermiljøene. 
SAMTALEEMNE: Cathrine Wilhelmsen fra Microsoft Data Plattform User Group Norway bekrefter at Microsofts utspill mot Oracle er blitt et samtaleemne i brukermiljøene. 

Den nye oljen

Petter Merok, forretningsdirektør for Cloud- og Enterprise-virksomhetene hos Microsoft Norge, sier til Computerworld at dette er det området som det investeres mest i fra Microsofts side nå.

– Microsofts mål er å få alle på planeten til å gjøre mer, bli mer effektive. Intet mindre, sier Merok. – Skyen er en global informasjonskilde. Data skal gå fra å være et lagringsproblem til en forretningsmulighet. Hos Microsoft sier vi nå at data er den nye oljen.

Utsagnet er åpenbart en norsk fortolkning av Microsoft-sjef Satya Nadellas utsagn nylig om at data er den nye elektrisiteten.

Meroks kollega Enda Flynn, ire med fire års fartstid hos Microsoft Norge, betegner lanseringen av SQL Server 2016 som den største databaselanseringen i Microsofts historie.

– Med denne løsningen kan kundene våre vri data til intelligent handling. Hos brukergruppene våre merker vi at data nå får større prioritet og at bevisstheten øker om betydningen av å bruk dataene som kundene våre har tilgang til, sier Flynn. – Noe av det viktigste er sanntidstilgang til dataene.

Flynn betegner SQL Server 2016 som et verktøy til å demokratisere Business Intelligence. – Dataene er ikke lenger bare noe som eies av it-avdelingen, men som hele bedriften kan utnytte til å utvikle nye forretningsmodeller og nye inntektskilder, sier Flynn.

Ut av skyggen

Microsoft er ambisiøs på vegne av SQL Server 2016. Flynn sier til Computerworld at målet nå er å vise at Microsoft er kommet langt og nå er anerkjent som ledende innen databaseplattformer, blant annet av analysefirmaet Gartner.

– Siden oktober 2015 har Gartner plassert Microsoft som leder i databasemarkedet. Vi har gått forbi Oracle selv før SQL 2016 er blitt formelt lansert. Vi står ikke lenger i skyggen av andre, sier Flynn.

Forretningsintelligens

Flynn nevner sikkerhet og ytelse som avgjørende fortrinn. – Men det aller viktigste er kanskje end-to-end mobil Business Intelligence på hvilken som helst plattform, ikke bare vår egen, sier Flynn. Microsoft lanserte nylig SQL Server 2016 også for Linux.

Petter Merok supplerer med at de integrerte og avanserte analysefunksjonene samt muligheten til enkelt å visualisere data uten tilleggskostnader også er viktige egenskaper ved SQL Server 2016.

700.000 automatiske strømmålere

Blant de store norske kundene på Microsofts databaseplattform finner vi energikonsernet Hafslund. Nettselskapet Hafslund Nett jobber med et prosjekt der de skal installere opp mot 700.000 automatiske strømmålere innen 2019.

Prosjektet er i oppstartfasen og gjennomfører Pilot 2 etter påske og fram til sommeren. Fra sensommeren 2016 til siste halvår 2018 skal nettselskapet bytte opp mot 1000 strømmålere hver dag.

Automatiske strømmålere generer store mengder data som Hafslund bearbeider på SQL Server-plattformen. Slik sett er dette en forsmak på håndtering av de enorme datamengdene som kommer i forbindelse med Tingenes Internett (IOT). Hafslund migrerte for noen år siden til Azure-plattformen og har arbeidet mye med faktureringsløsning koblet til kundenes banktjenester.

– Uansett om vi benytter Power BI, Excel 2016 eller tredjepartsverktøy kan alle verktøyene brukes med de samme dataene, noe som blant annet gjør det mulig å drive med analyser som kan forutse kommende feil, forklarer Steinar Eriksen, senior it-rådgiver hos Hafslund, i en samtale med Computerworld.

Eriksen sier at han tror SQL Server 2016 sammen med Azure DataLake vil bidra til stor verdiskapning ved at man effektivt kan dra inn mer ustrukturerte data i analysen.

Hva svarer Larry Ellison?

Computerworld har forelagt Microsofts utspill mot Oracle for den norske avdelingen av Oracle, som ikke ønsker å kommentere saken.

Oracles toppsjef Larry Ellison fikk imidlertid spørsmål som angår dette da Oracle nylig la frem selskapets kvartalsresultater like før påske.

Spørsmålet han fikk var knyttet til en annen Microsoft-kunngjøring nylig, om lansering av SQL Server 2016 for Linux. Spørsmålsstilleren påpekte at den ene konkurrenten etter den andre nå åpenbart prøver å få kundene til å bytte ut sine Oracle-lisenser med deres egne.

KLAR: Oracle-sjef Larry Ellisjon er klar til å møte utfordringene fra Microsoft.

Ellison svarte at det er interessant at Microsoft nå tilbyr SQL Server på Linux. – Men kundene våre ønsker Oracle i skyen. Folk har store investeringer i Oracle-produkter. Konkurrentene kommer etter oss fordi vi er markedsleder i databasemarkedet. Hvis du er i databasemarkedet, er vi de eneste de kan prøve å ta, sa Ellison. (Computerworlds oversettelse. Red.)

Ellison fortsatte med å si at hvis Microsoft ønsker å bli større i databasemarkedet, må de prøve å ta Oracle. – Det er vi som er den største aktøren, sa Ellison.

Han fremholdt at Oracle-kundene bokstavelig talt har millioner av applikasjoner og millioner av brukere av disse applikasjonene, bygd på Oracles database, som nå ønsker å flytte disse applikasjonene til skyen. Og det utfører Oracle på en utmerket måte, ifølge Ellison, som lovte kundene en nøyaktig likedan brukeropplevelse mot data i bedriften som i skyen. – Kundene våre kan flytte data fra bedriften opp i skyen bare med et tastetrykk. Det er noe Microsoft ikke kan tilby, sa Ellison.