Microsoft tror ikke på internett-tv

Microsoft tror ikke på internett-tv

Det kommer ikke telefonitjenester fra Microsoft. Og internett-tv har selskapets mektige tele- og mobilsjef, Pieter Knook, ingen tro på.
Mange har spurt seg hvorfor Microsoft ikke lanserer sin egen fullverdige telefonitjeneste. Etter en serie med oppkjøp har selskapet teknologien som skal til for å utkonkurrere Skype og lokale leverandører av bredbåndstelefoni. Og MSN, som allerede i dag tilbyr taletjenester, har millioner av brukere som kan konverteres til telefonikunder.

Men i stedet for å ta opp kampen med teleoperatørene gjør Microsoft seg lekker for telebransjen. Tele- og mobilsjef Pieter Knook, som sist uke var i Norge for å snakke med Telenor-topp Fredrik Baksaas, lover at Microsoft ikke vil satse på telefoni.

- Vi har ingen planer om en selvstendig VoIP-tjeneste (Voice over IP, red. anm), understreker Knook, som vedgår at Microsoft konkurrerer med operatørene på enkelte områder.

Med MSN har Microsoft kapret markedet for øyeblikksmeldinger og andre tjenester teleoperatørene gjerne skulle hatt kloa i.

Ikke internett-tv

Microsofts tankegang er enkel. Konkurransen i telemarkedet gjør at inntektspotensialet fra telefoni og andre klassiske teletjenester forvitrer. Dessuten er det vanskelig å konkurrere med operatørene som kontrollerer infrastrukturen, og dermed kvaliteten på tjenestene.

- Video og andre tidskritiske tjenester er avhengige av at operatørene garanterer kvalitetsparametre som forsinkelse og båndbredde, mener den mektige telesjefen.

Microsoft allierer seg dermed med dem som mener at operatørene må beholde sin makt over nettene. Selskapet sier samtidig at internett-modellen, hvor intelligente terminaler snakker over et "dumt" nett, ikke fungerer for tidskritiske applikasjoner.

- Det er ikke realistisk å forvente seg tv levert over internett, understreker Knook, som mener at teleoperatørene har et konkurransefortrinn fordi de kan garantere tjenestekvaliteten (QoS) hele veien fra kilde til seer. Dette gjelder særlig for HDTV og andre høykvalitets tv-tjenester.

Uten kvalitet

Konsekvensen av Microsofts syn er at operatørene bestemmer hvilke HDTV-kanaler du får se på den nye flat-skjermen din.

- I tillegg kan du selvsagt se på hvilke tv-kanaler du vil over internett, men da uten noen form for kvalitetsgarantier, sier Knook.

Teleoperatørene er også best til å levere andre bredbåndstjenester. Microsoft samarbeider derfor tettere med operatørene, enn med andre asp-er. Planen er at telebransjen skal være sentral når forretningssystemene i Dynamics-porteføljen rulles ut som nettsentriske tjenester.

- Samtidig hjelper vi dem til å få opp sin data-ARPU (Average Revenue Per User, red.anm).

Mobil viktig

Telenors pågående Outlook-kampanje viser at Steve Ballmers lovnader på 3GSM-konferansen i Barcelona tidligere i vinter følges opp i praksis. Den karismatiske Microsoft-toppen sa da at milliarder av markedsføringskroner skulle svis av for å få flere Windows Mobile-brukere.

Stadig flere it-sjefer ser at deres jobb blir enklere når pc-er og mobiltelefoner bruker samme operativsystem. Via bedriftsmarkedet sniker Microsoft seg nå ned i lommen til voksne arbeidstagere. Ifølge Knook kommer bedriftene i økende grad til å bestemme hvilken mobiltelefon de ansatte skal bruke.

Ungdommer, studenter og andre som selv velger mobiltelefon, skal nås gjennom lansering av nye terminaler. I løpet av året vil det komme flere "trendy" telefoner med Windows Mobile.

Trenger ikke Nokia

Selv om de fleste Windows-telefonene foreløpig kommer fra HTC (Qtek/I-mate), tror Peter Knook at Motorola og Samsung blir viktige samarbeidspartnere for Microsoft.

- Gjennom oss får de tilgang til mye innovasjon de ellers måtte finansiert selv.

Nokia, som satser tungt på Symbian S60, er en verre nøtt å knekke.

- Vi er ikke avhengige av Nokia for å lykkes. Og finnene blir nok ikke blant de første som leverer Windows Mobile-telefoner. Men vi jobber sammen med dem på andre områder, for eksempel for at telefonene skal kunne koble seg til Exchange.

Ikke uventet har Microsofts mobilmann liten tro på Linux på mobiltelefoner. Operativsystemer i seg selv gir lite, noe som betyr at produsentene må lisensiere grensesnitt og annen programvare fra andre produsenter, hevder han.

Les også: NRK får lov til å ta betalt for internett-tv

Les også: Nextgentel med nasjonal ip-tv

Få med deg: Dekker Oslo med supernett