Microsoft under press

Microsoft under press

Bill Gates og Microsoft vant til å kunne diktere priser og lansere nye oppgraderte produkter som de vil. Men nå tyder mye på at selskapet møter motstand.
Hvert år faser Microsoft ut gamle og ulønnsomme produkter. I år vil selskapet blant annet ta livet av to gamle slitere i bedriftsmarkedet, Office 97 og Windows NT Server 4.0. Egentlig skulle begge vært avlivet ved årsskiftet, men etter press fra brukere ble dødsdatoen for Windows NT utsatt til 31. desember 2004.

Fordi det bare er Microsoft som vet hvordan grunnstrukturen i programvaren ser ut, er det ingen andre som kan yte support og rette opp feil etter den tid.

-- Support koster mye for produsenten av programvaren. Microsoft har fått et ufortjent dårlig rykte på sine supporttjenester. Men nå satser vi på å kvitte oss med dette ryktet. Blant annet har vi utsatt det nye operativsystemet Longhorn slik at vi kan bruke mer tid på forbedringer av de eksisterende løsningene i Windowa XP og Windows 2003. Her er det særlig sikkerheten som skal forbedres, forteller Brynjar Skauvik, som er produktdirektør i Microsoft Norge.

Åpne løsninger mer levedyktige

Om Microsoft holder blikket på framtidige lanseringer, er gamle produkters levetid viktigere for brukerne. Når det gjelder eldre operativsystem anslår Brynjar Skauvik at mellom 15 og 20 prosent av alle pc-brukere fortsatt holder seg til Windows 98/Me. Mellom 30 til 40 prosent har tatt steget over til Microsoft nyeste operativsystem Windows XP.

Levetiden for utgåtte versjoner begrenses raskt etter hvert som nye feil og sikkerhetshull oppdages. Da må brukeren enten leve med problemet eller kjøpe en oppdatering.

Den visjonære sjefen for Linux Internasjonal, John 8Maddog8 Hall, advarte under et foredrag på årets CeBIT-messe mot operativsystemer med lukket kildekode; det vil si Windows. I følge Hall er det for bedrifter og offentlige etater helt avgjørende i framtiden å velge programvare som er basert på en åpen kildekode.

I et slikt system er man ikke avhengig av utviklerens eksistens i all framtid. Skulle produsenten forsvinne fra markedet, vil andre konkurrenter kunne ta over vedlikeholdet og oppdatere hvis programmet var forretningskritisk.

Om konkurransen er svak på skrivebordsløsningene til Microsoft, er situasjonen bedre for serverprogramvare. Web-serveren Apache, som baserer seg på det åpne operativsystemet Linux, har erobret godt over halvparten av markedet for programvare til å publisere internett-innhold. Så selv om du ikke har Linux på pc-en din, er sjansen stor for at du benytter deg av systemets tjenester på nettet.

Protest mot oppgraderinger

Da Microsoft i fjor høst lanserte Office 2003 var en av de største prisnyhetene at alle ikke-kommersielle brukere kunne kjøpe pakken for under 1.500 kroner og installere den på inntil tre maskiner i husstanden.

Når det gjelder næringslivet er det tegn som tyder på at det ikke blir noe rush for å oppgradere. Kvartalstallene for Microsoft som ble lagt fram for tredje kvartal i fjor, viste at kontraktfestede, men ikke bokførte inntekter, falt med 768 millioner dollar i forhold til andre kvartal. Det utgjør nesten ti prosent av kvartalsomsetningen på 8,2 milliarder dollar.

-- Dette er en protestmelding fra næringslivet. De sier: "Vi vil ikke oppgradere før dere har fikset de eksisterende problemene", sa analytiker Rick Sherlund hos Goldman Sachs til New York Times den gang.

Jon Mean i analyseselskapet Gartner har også merket seg at det er endringer på gang i prispolitikken til Microsoft.

-- I løpet av de siste 12 til 18 månedene har det skjedd en endring i Microsofts prispolitikk. Det har blant annet vist seg ved at de er blitt villig til å forhandle om prisen på sine bedriftslisenser. Riktig nok handler det om rabatter for bedrifter med bortimot tusen ansatte, men det er et tegn på at de føler seg presset på pris, forklarer han.

Linux presser lisensprisen

Microsoft dominans i Asia trues av piratkopiering og Linux. Etter at regjeringen i Thailand i fjor lanserte en folke-pc med en thailandsk versjon av operativsystemet Linux til 1.750 kroner og solgte over en million maskiner på de tre første månedene, senket Microsoft prisene. Opprinnelig tilbød selskapet Windows og Office for 2.200 kroner. Etter justeringen kostet pakken 280 kroner.

I slutten av februar i år kunngjorde også Microsoft at selskapet vil tilby billigere programvare i deler av verden hvor inntektsnivået er lavt. Dette er et brudd med selskapets prispolitikk hvor det skulle være like priser for like produkter verden over.

Uoversiktlige lisens- og vedlikeholdsavtaler har også gjort det vanskelig å sammenligne priser på produkter fra Microsoft og andre leverandører. I en helt fersk rapport fra analysebyrået IDC om framtiden i lisensmarkedet, spås det store endringer i løpet av året.

-- Programvaremarkedet vil bevege seg mot lisensmodeller og priser som gir bedre forutsigbarhet for leverandørene, større oversikt for brukere og som tydeligere viser lønnsomheten ved programvaren, sier programdirektør Amy Mizoras Konary i IDC.