Microsoft vil ha flere supermaskiner

Microsoft vil ha flere supermaskiner

Når Microsoft gjør sitt inntog på tungregnemaskiner, er målet at flere og mindre bedrifter skal ta teknologien i bruk.

Med Windows Compute Cluster Server gjorde Microsoft sitt inntog blant superdatamaskinene i fjor. Linux og Unix dominerer dette markedet totalt, og IDC anslår at Microsoft foreløpig har en markedsandel på kun to-tre prosent. Kyril Faenov, som leder Microsoft HPC-satsing, ser likevel lyst på fremtiden.

- Windows Server har over 60 prosent markedsandel i markeder hvor Microsoft er aktive. Vi vil ha samme markedsandel for tungregnemaskiner, sier Faenov til Reuters.

Tungregnemaskiner har tidligere vært forbeholdt større vitenskapelige og akademiske institusjoner, som har hatt behov for ekstrem beregningskapasitet for å kunne behandle store mengder data eller gjøre store utregninger på kortest mulig tid. De gigantiske maskinene har ofte lagt beslag både på store gulvarealer og budsjetter, men High Performance Computing (HPC) er nå tilgjengelig for en langt rimeligere penge enn tidligere.

Microsoft forsøker derfor å utvide HPC-markedet ved å overbevise mindre bedrifter om å ta denne teknologien i bruk, i velkjente Windows-omgivelser. Foreløpig finnes det få applikasjoner for Microsofts Cluster-server, men selskapet har slått seg sammen med franske Dassault Systemes, MathWorks og Parallel Geoscience for å bygge nye applikasjoner.

LES OGSÅ: Enklere dataklynger

- Mange har ikke skjønt hva HPC kan gjøre, men Microsoft har tatt utfordringen, og det er bra for dem, sier IBMs leder for tungregning, Dave Turek til Reuters.

IBM, som har utviklet verdens kraftigste tungregnemaskin, (lenke til sak Verdens største superdatamaskiner), har likevel mindre interesse av det lavere segmentet av HPC-markedet.

- Dette er ikke som iPod-markedet, med millioner på millioner av brukere. Vi snakker bare om titusener, påpeker Turek.