Microsoft viste framtidsløsninger

Microsoft viste framtidsløsninger

Programvaregiganten Microsoft demonstrerte med overbevisning sine utviklingsverktøy for 6.500 deltagere på europeiske Tech Ed i Amsterdam. Her kan du lese hva som venter deg.

AMSTERDAM: Visual Studio, navnet er kjært og kjent blant Microsofts utviklere, kjent av Microsoft fagfolk og kommer til å bli kjent av alle utviklere. På Tech Ed i USA, ble Visual Studio Team lansert. På Tech Ed i Amsterdam kom Visual Studio Express.

 

Tech Ed er den store utviklerkonferansen for utviklere på Microsofts produkter. Den europeiske konferansen har i mange år vært holdt i Barcelona, men nå virker det som det store konferansesenteret RAI i Amsterdam tar over.

 

Tenker stort

 Visual Studio viser at Microsoft tenker stort. Ulempen er at detaljverktøyene har vært mangelfulle. Men det er typisk Microsoft. Brukerbetjeningen Windows var svak helt til Windows 95 ble lansert, og ble først helstøpt med Windows XP.

 

Det nye Visual Studio kommer ikke i år. Selv ikke Beta-utgaver var klare på Tech Ed, men Microsoft har lovt dem i løpet et par uker. En av grunnene er at mye forandres i 2005.

 

-- Noe av programvaren har vi hatt i ti år. Noe har vi til nå bare hatt internt. Heretter skal alle få det samme. Accenture, Capgemini og Unisys vil bruke det som en del av sitt tilbud, fremhever Prashant Sridharan, produktsjef for Visual Studio 2005.

 

De vil bygge inn sin metodologi. Det gir kunder muligheten til å velge mellom alternativer metodologier inklusive flere alternativer fra Microsoft.

 

Neste år kommer den nye utgaven av databasen SQL Server som til nå har vært kalt Yukon, men som naturligvis får det fengende navnet SQL Server 2005.

Ikke kode

 

For folk flest

Visual Studio Express er for folk flest, typisk; entusiaster, ungdom, studenter, folk med en hobby. Ideen er å bruke et av verktøyene for et formål.

 

Brukeren skal programmere uten å kunne kode. Det betyr ikke at brukeren må slurve i sin tilnærming til problemet. En nøye spesifikasjon av sine egne krav gjør løsningen bedre.

 

Verktøyene har derfor maler og beste praksis for lignende problemstillinger som brukeren prøver å løse. Idéen er å skape noe på en rask og effektiv måte som kan danne grunnlag for noe enda bedre.

 

Kan lastes ned fra internett

Microsofts mål er at flest mulig skal bli sine egne programvarearkitekter på samme måte som flest mulig er blitt presentasjonsutviklere i Powerpoint.

 

Programvareporteføljen i Express består derfor av SQL Server Express Edition som er den første utgaven av SQL Server 2005, Visual Web Developer 2005, Visual Basic 2005, Visual C# 2005, Visual C++ 2005 og Visual J#.

 

Samtlige produkter kan lastes ned fra nettet i løpet av begynnelsen av juli.

 

Visual J# er Microsofts versjon av Java som de har betalt dyrt for å kunne nyttiggjøre seg. På dette området ønsker Sun å konkurrere med sin Java Studio Creator.

 

Bygge bro

For de profesjonelle kommer Visual Studio Team System for tre kategorier, arkitekter, utviklere og testere. En rekke av funksjonene er felles og går på tvers av kategoriene. Nevnes kan eksempelvis Visio og UML modellering.

 

-- Vi tilbyr en rekke verktøy for å bygge bro over rollene. I første omgang vil vi ikke tilby alle funksjoner. Det vi ønsker å unngå er at en tester sier at det er en bug, mens programmereren hevder at det ikke er noen. Derfor må testerne kunne rapportere tilbake i systemet, understreker Prashant Sridharan.

 

Den nye utviklingen har Microsoft allerede fortalt om til sine partnere. IBM Rationals verktøy som Microsoft har benyttet aktivt, vil de etter hvert konkurrere med. Men et verktøy som Borland Caliper, er et godt tillegg for å samle forutsetninger.

 

Ferdigdefinerte rapporter rett ut av boksen

For at fagfolkene ikke skal jobbe på egenhånd, men som et utviklingsteam legges et sett med fellestjenester, Team Foundation Server, på en tjenestemaskin i bånn.

 

Det er arbeidsoversikt, forandringsadministrasjon, integreringstjenester, prosjektadministrasjon, prosjektsted og rapportering. Som et eksempel på integrering vil det bli innført en knapp i Excel som kobler direkte til Team Foundation Server.

 

-- Brukerne får 50 ferdigdefinerte rapporter rett ut av boksen, hevder Prashant Sridharan.

 

Mens Visual Studio hittil bare har kunnet håndtere bærbare pc-er, vil også lomme-pc-er og smarte telefoner basert på Microsoft Windows CE kunne inngå i utviklingen når den nye versjonen av Visual Studio kommer på markedet i 2005.