Hjelper ikke å si nei takk

ALLE FÅR: Brukere som har Windows 10-kompatible pc-er, mottar Windows 10-systemfiler enten de vil eller ikke. (Foto: Toralv Østvang)

Hjelper ikke å si nei takk

Microsoft overfører Windows 10-filer til pc-er som ikke skal oppgraderes.

Microsoft har nå bekreftet at selskapet sørger for at også Windows-brukere som har sagt nei takk til å oppgradere til Windows 10, får Windows 10-systemfiler på pc-en sin gjennom automatisk oppdatering.

Praksisen har fått kritikk fra pc-brukere som har oppdaget at de har «mistet» flere gigabyte med diskplass etter at Microsoft har plassert Windows 10-filer i en skjult mappe på disken.

Dette dreier seg om filer som er myntet på bruk i forbindelse med oppgradering til Windows 10 og som ikke har noen funksjon i brukernes eksisterende operativsystem, Windows 7 eller Windows 8.1.

Opptil seks gigabyte

Det skal dreie seg om en filmengde som opptar opptil seks gigabyte med diskplass, melder amerikanske PC World.  

For mange pc-brukere er seks gigabyte med diskplass ubetydelig i våre dager, men for dem som benytter SSD som hovedlagringsmedium, kan det være verdifull lagringsplass som går tapt på grunn av Microsofts praksis.

I USA har også brukere med treg internettforbindelse eller begrenset kvote for nedlasting klaget over at denne dataoverføringen, som de altså ikke har bedt om, spiser opp mye av den månedlige kvoten og hemmer annen bruk av internettkontoen.

Microsoft bekrefter

Microsoft har bekreftet overfor The Inquirer at selskapet sørger for overføring av Windows 10-filer også til brukere som har reservert seg mot Windows 10-oppgradering.

- For enkeltpersoner som har valgt å motta automatiske oppdateringer gjennom Windows Update, hjelper vi oppgraderbare enheter til å bli klar for Windows 10 ved å laste ned filer de kommer til å trenge hvis de bestemmer seg for å oppgradere. Når oppgraderingen er klar, vil kunden bli anmodet om å installere Windows 10 på enheten, heter det i bekreftelsen som Microsoft har gitt The Inquirer. (Vår oversettelse. Red.)

PC World USA har bedt Microsoft om informasjon om hvilken av flere innstillinger for mottak av oppdateringer som trigger automatisk nedlasting av Windows 10-filer, selv om man har reservert seg mot oppdatering. Noe svar er ikke kommet i skrivende stund.

Microsoft