.Net blir åpen kildekode

Microsofts utviklingsverktøy blir åpne og gratis. Støtter Linux, Mac OS X, iOS og Android.

Publisert Sist oppdatert

Det var under gårsdagens utviklerkonferanse Connect() i New York at Microsoft annonserte sitt kanskje lengste skritt til nå i retning åpen kildekode. Hele .Net programvarerammeverk på serversiden skal nå bli åpen kildekode. Dette omfatter altså alt fra ASP.Net web-verktøyene, via programmeringsspråkene og ned til den underliggende .Net runtime. Til å begynne med kommer et utvalg av biblioteker til å bli lansert via .Net Foundation, mens resten av programvaremiljøet leveres over de neste månedene.

Proprietær til åpen

Microsoft .Net har vært selskapets grunnstein for programvareutvikling i mer enn et tiår. Versjon 1 ble lansert i 2002, og var på det tidspunktet en fullstendig proprietær løsning.

.Net har siden den gang blitt en svært utbredt utviklingsplattform for programvare, og Microsoft estimerer at det er over syv millioner utviklere i verden som bruker plattformen. Det finnes mange tusen .Net-utviklere bare i Norge. Selskapet opplyser også at .Net-plattformen har blitt installert over 1,8 milliarder ganger, bare det siste året.

.Net brukes i svært mange selskapers forretningssystemer, med sin databasekonnektivitet og mulighet for å sette sammen applikasjoner skrevet i mange forskjellige programmeringsspråk.

Selskapet har åpnet enkeltdeler og komponenter av løsningen de siste årene, blant annet en ny kompilator som heter «Roslyn», i tillegg til flere enkeltkomponenter i web-rammeverket ASP.Net. Tidligere i år opprettet selskapet en stiftelse, .Net Foundation, som har til oppgave å forvalte den åpne kildekoden.

Det kanskje aller viktigste i denne utviklingen, er at .Net skilles mer og mer fra Windows operativsystemer på serverne. Det er en klar indikasjon om at selskapet virkelig mener alvor med å bli mer et skyplattform-selskap, og mindre en «Windows-pusher».

Kryss-plattform

At Microsoft .Net-plattformen åpnes opp, betyr at .Net-utviklet programvare vil kunne kjøre på flere operativsystemer. I praksis vil vi se at .Net-miljøet kommer til å kjøre på Linux- og Mac OS X- servere også, uttalte Soma Somasegar, Microsofts visepresident for selskapets Developer Division, til vår søsterpublikasjon Infoworld.com. Dette skal skje ved hjelp av et tett samarbeid med det eksisterende Mono-miljøet, fortalte han. Han håper å se tilgjengelige .Net-utgaver for Linux og Mac OS i løpet av «de neste få månedene».

Samtidig vil arbeidet med å drive fram en kryss-plattformløsning på klientsiden også fortsette. Dette skal skje via Microsofts samarbeid med Xamarin, fortalte Somasegar.

Gratis Visual Studio

Samtidig med åpen klidekode-kunngjøringen, fortalte Microsoft også om veien videre for selskapets populære utviklingsverktøy Visual Studio. Selskapet lanserte tidligutgaver («preview») av den neste generasjonen, som nå endrer navn fra versjonsnummer til årstall – Visual Studio 2015. Selskapet har allerede en forenklet gratisversjon av produktet som heter Visual Studio Express, mens den nye versjonen vil ha mesteparten av funksjonaliteten til proff-utgaven, og den vil være gratis for alle utviklere unntatt utviklere med «enterprise-lisenser».

Den nye utgaven av Visual Studio har et sterkt fokus på å utvikler kryss-plattform programvare. Sky-komponenten Visual Studio Online får også en kraftig oppgradering, med en funksjon selskapet kaller «release management as a service». Dette vil tillate deg å lage programvare for mange flere operativsystemer, etter som Visual Studio Online vil la utvikleren bygge kode for Java, Android, iOS og OS X.

Det er åpenbart at Microsoft ønsker å trekke til seg flere og mer forskjellige programvareutviklere enn det selskapet allerede har. Disse annonseringene viser også at Microsofts utsyn nå er langt bredere en kun Windows-familiene av operativsystemer.