Microsofts strategiske dusørfeil

Microsofts strategiske dusørfeil

Denne uken tok tysk politi en 18-åring i varetekt. Den unge tyskeren har tilstått at han står bak Sasser-viruset.
Stolt melder Microsoft i Tyskland i en pressemelding at Sasser-skaperen er tatt av "Beamte des niedersächsischen Landeskriminalamts LKA".

Sasser-ormen herjet fra 30. april og har infisert millioner av maskiner, rammet tusenvis av bedrifter og private brukere. Den økonomiske skaden som er gjort er vanskelig å måle. Men nå er gjerningsmannen tatt, og dermed ender historien tilsynelatende godt.

Microsoft er i støtet når det gjelder å bekjempe virus. Selskapet er lei å bli skildret som talentløst hver gang det dykker opp et nytt virus. Microsofts programvare finnes i et stort flertall av alle pc-er og servere. Utfordringen er mye større å finne hull i Microsoft enn i for eksempel Mac- eller Linux-basert programvare. Mange brukere og medier tolker dette som om Microsofts programvare er mye dårligere enn de andre, en påstand som er bare en del av sannheten.

Likevel: selv om det er Microsofts fulle rett å ta i bruk nye midler for å stoppe virus, er selskapet nå på ville veier. Microsoft har nemlig åpnet en n front og krysset en grense som de burde holde seg unna: aktivt samarbeid med FBI og andre offentlige organisasjoner, og en pott på 5 millioner dollar som deles ut som dusør for tips om hackere og virus-skapere.

Den tyske 18-åringen ble tatt som direkte følge av et tips etter at Microsoft, satte en premie på 250.000 dollar (1,7 millioner kroner) på hodet hans.

Noen vil si at det er bra at Microsoft har hjulpet politiet til å gjøre kort prosess med 18-åringen. Dusøren førte til en rask arrestasjon og politiet kan bruke sine ressurser på andre (viktigere?) ting.

Det finnes to viktige grunner at for å avvise denne tenkemåten. For det første er det tre skyldige når et virus slår til, programvareselskapet, brukeren og virusskaperen. Når én part kriminaliseres, slipper de andre to veldig billig unna. Og det er nettopp det Microsoft ønsker.

For det andre er det ikke Microsofts oppgave å straffeforfølge hackere. Det er en samfunnsoppgave som uføres av politikere og rettsvesen.

1,7 millioner er lite for Microsoft, men en latterlig høy sum for å finne en tenåring som har laget et virus. Gutten selv påstår at viruset er ment som et "wake-up call" for å påpeke feil i Microsofts programvare. Vi snakker ikke om drap, barnemishandling, kidnapping eller voldtekt, men om en liten progamvaresnutt som skaper et par hektiske dager på datarommet.

Selskapet har gjort en strategisk feil ved å bruke sine økonomiske midler til å blande seg opp i samfunnsprosesser utover det økonomiske feltet. De bekrefter overfor brukere, offentlige etater i Europa og nye markeder som Kina akkurat imagen de så gjerne vil kvitte seg med. Microsoft risikerer å tape ansikt istedenfor å vinne gehør.

For Microsoft vil helst av alt at verden skal oppfatte dem som et innovativt teknologiselskap, og ikke et stort konsern som tvinger frem sin vilje med rå markedsmakt og uendelige økonomiske ressurser. Da bør de la være å sette skuddpremie på virusskapere.