Mindre behov for it-spesialister

Det blir mindre behov for it-spesialister. Størrelsen på it-avdelingene vil også synke betraktelig.

Dette er konklusjonene i en ny Gartner-rapport som ble presentert på Itxpo-konferansen i Cannes i går.

 

Innen 2010 vil it-avdelingene i mellomstore og store selskaper være 30 prosent mindre enn de er i dag. Ti til 15 prosent av de som jobber i slike avdelinger vil innen den tid ikke lenger være it-arbeidere. De har trolig gått over til lærerjobber eller andre typer stillinger i staten.

 

Den største forandringen de neste fire-fem årene vil være at det blir færre it-arbeidere som spesialiserer seg på ett felt. I stedet dukker det opp en person som Gartner kaller "versatilist", eller "den allsidige" om du vil.

 

Den allsidige 

 

Den allsidige it-arbeideren har en sterk base i på ett område, som kan være, men ikke nødvendigvis er, teknologirelatert.

 

Han eller hun er god til å kommunisere med mennesker som sitter på utsiden av den allsidiges eget domene. Han eller hun kan ha ekspertise som prosjektleder eller finansanalytiker, og er også flink til å ta på seg et langt bredere ansvar.

 

Fremtiden er likevel ikke bare mørk for it-spesialistene. De kan finne gode jobber hos it-leverandører der de kan fortsette å utvikle sin kompetanse. Innen utgangen av 2010 vil 30 prosent av de it-ansatte ha flyttet it-leverandører eller it-baserte tjenesteleverandører.

 

Det er fire hovedgrunner til at dette skiftet kommer. Outsourcing og it-automatisering har delvis skyld. Restrukturinger som følge av fusjoner og outsourcing har mye å si. Gartner hevder også forbrukerteknologi vil også spille en rolle, fordi bedriftenes ansatte vil ha mindre og mindre toleranse for kompleksiteten i forretningsapplikasjonene etter at de selv bruker mer teknologi i hjemmene.