Mindre håndfrisett neste år

Mindre håndfrisett neste år

Elektroniske kretser som trekker mye strøm gjør Bluetooth-håndfrisett store og klumpete. Neste generasjon kan bli 40 prosent mindre.
CEBIT: For å bruke dagens Bluetooth-baserte håndfrisett skal du enten være svært glad i Star Wars, eller være svært lite forfengelig. Fortsatt vil de fleste av oss betale mye for å slippe å gå med en stor håndfri-klump på øret.

Den nyeste versjonen av Bluetooth, versjon 1.2, har redusert strømforbruk i forhold til tidligere varianter. I tillegg er utviklerne i ferd med å ta fram nye integrerte kretser som gjennom å bruke teknologi fra høreapparater blir ekstremt strøm-gjerrige.

Til sammen gjør denne utviklingen at batteristørrelsen kan reduseres uten at det går utover hverken standby- eller taletid. Dermed kan vi se fram til trådløse håndfrisett som begynner å nærme seg størrelsen til ordinære høreapparater.

40 prosent mindre

-- Neste år kommer noen av håndfrisettene til å bli 40 prosent mindre, sier europeisk markedsjef i Jabra, George Tennet.

Jabra inngår i det danske GN Netcom-konsernet og er verdens største produsent av Bluetooth-håndfrisett. Ifølge Tennet ligger Jabras markedsandel på i underkant av 50 prosent.

Danmark har lenge ligge langt framme når det gjelder høreapparat-teknologi. Etter at California-baserte Jabra ble kjøpt av GN Netcom i august 2000, har selskapet kunne dra nytte av dansk høreapparat-kompetanse.

I den nye BT800, som kommer på markedet i løpet av inneværende år, brukes digital signalbehandling (DSP). DSP gjør at håndfrisettet automatisk tilpasser seg støyen i omgivelsene slik at lyden blir optimal.

-- Spørsmålet er om folk vil ha mindre apparater eller om lengre tid mellom hver lading er viktigst, sier Tennet.

Dobling

Mange bruker håndfri for å unngå stråling fra mobiltelefonen. Med Bluetooth rett på øret forsvinner delvis det poenget. Men Bluetooth-effekten er bare 0,02 watt, mot inntil to watt i en mobiltelefon.

Håndfrisettene sender bare kontinuerlig når samtale pågår. Mellom samtalene sendes bare korte signaler for å holde kontakten med mobiltelefonen. De fleste vil derfor oppfatte det som trygt å gå med et Bluetooth-håndfrisett på øret.

BT 200 er Jabras mestselgende modell. Tilsammen regner selskapet med å selge bortimot fire millioner Bluetooth-enheter i år. Det utgjør halvparten av et totalmarked på seks til åtte millioner enheter og utgjør en dobling andre år på rad.

Ti prosent av alle som har Bluetooth-telefon bruker trådløs håndfriteknologi.

-- Vi ser at segmenteringen øker. Derfor lanserer vi både dyre business-modeller som BT800 og den BT110 som bruker vanlig AAA-batterier, sier en av Jabras menn på Cebit.