Mindre pc-vekst i 2006

Mindre pc-vekst i 2006

Forventninger om tokjerne-prosessorer og Windows Vista kan få nye kjøpere til å vente.

Pc-veksten blir neppe like sterk i 2006 som i 2005, skal vi tro ferske analysetall fra IDC.

Analyselskapet har oppjustert veksten i 2005 fra 14,1 til 15,8 prosent, som svarer til et globalt salg fra pc-leverandørene på 207,7 millioner enheter. Men vekstprognosen for neste år er satt til 10,5 prosent.

Den sterke veksten de siste årene, etter at teknologiindustrien hentet seg inn igjen, kan ikke vare evig, mener IDC-analytiker Richard Shim.

Nye brikkefabrikker

Salget i konsumentmarkedet ble langt sterkere enn ventet i 2005, med en global vekst på 20,5 prosent. Intels prosessorfabrikker har gått for fullt hele året, for å holde tritt med etterspørselen.

Selskapet planlegger å øke kapasiteten ved å åpne nye fabrikker neste år. Også AMD har påbegynt byggingen av en ny fabrikk i Tyskland.

Veksten i 2005 var først og fremst motivert av nye vekstregioner og fallende priser.

- Denne trenden vil avgjort fortsette i 2006, sier Shim.

Brukere på vent

Men mange vil vente med å kjøpe nytt til tokjerne-prosessorer fra Intel og AMD kommer inn i hovedstrømmen av pc-modeller. Mange venter nok også til Microsoft har lansert sitt nye operativsystem, Windows Vista, som skal være ute i slutten av året.

Analyseselskapet Gartner Group har tidligere tilrådet sine bedriftskunder å teste Windows Vista grundig før de setter i gang med større implementeringer. I praksis betyr det at mange vil vente helt til 2008 med å fornye maskinparken.

Bærbar-vekst

IDC forventer at Asia- og stillehavsregionen, unntatt Japan, leder an i pc-kjøp neste år. Anført av Kina er denne regionen innen i en økonomisk opptur som fører til at flere kjøper pc. Med mindre større hendelser skulle inntreffe, som en omfattende fuglevirusepidemi eller drastisk økning i oljeprisene, fortsetter veksten, tror IDC.

I USA og Vest-Europa vil vekst i pc-etterspørsel først og fremst utløses av en overgang fra stasjonære til bærbare pc-er, skriver IDG News Service.