Mini-pc fra Intel

Mini-pc fra Intel

Samtidig med at Microsoft i dag lanserer mini-pc-en Origami på Cebit, viser Intel fram til forveksling like ultramobile pc-modeller på sin utviklerkonferanse.

Mens Intel på sitt Developer Forum i San Francisco viser en rekke konseptmodeller av UMPC, Ultra Mobil PC, er manges øyne vendt mot Cebit i Hannover hvor Microsoft viser fram sin Origami.

Flere journalister har fått prøve Microsoft lille tablet-pc, og de er ikke imponert. Batterilevetid på bare tre timer og prislapp på 1.000 dollar får de fleste til å trekke geipen ned og skuldrene opp.

Når Intel så viser en nær identisk prototyp og hevder den har rundt fem timer batterilevetid og skal koste fra 500 dollar, er det noe som ikke rimer.

Men Intel-representantene vil ikke kommentere Microsofts lansering. «Vi utvikler konseptet, så er det opp til produsentene hva de vil lage» er omkvedet.

Noe forvirrende, inntil Computerworld fikk i tale en Intel-ansatt som insisterte på å være anonym.

Ikke Intel

Vedkommende fortalte at enhetene som Microsoft presenterer i Hannover ikke er basert på Intels prosessorer. På spørsmål om hvorfor de bildene som ligger på nettet viser Origami-modeller som snytt ut av nesa på Intel, er svaret:

-- Vi legger frem konseptet med alle detaljer, men det er fritt opp til OEM-produsentene å velge hva de vil benytte. I dette tilfellet er nok mye basert på vårt design, men det går mest på utseendet. Det er ikke vår teknologi som lanseres på Cebit.

Intel har i alle år laget bærbare pc-er, noe som kan være svært følsomt i forhold til kundene deres, som nettopp er pc-produsentene.

Når selskapet lanserer flere nye pc-modeller er det i første rekke for å få produsentene til å benytte konseptet, og helst benytte Intels brikker. Det er jo silisium Intel lever av.

Ultramobil

Det forskes intenst i Intel på strømsparende løsninger, så vel som nye bruksområder for teknologien deres. UMPC er et forsøk på å trekke pc-teknologi lenger og til andre bruksområder enn i dag.

UMPC-modellene er utstyrt med Windows XP Tablet PC Edition, men skal ifølge Intel kunne kjøre flere operativsystemer. Les Linux og kanskje MacOS? Intet konkret svar å få.

Vurdert som tablet-pc er de minste modellene kjekke og greie. De er uten tastatur, og benytter penn til å skrive. Dockingstasjonen har imidlertid fire usb-porter, skjermutgang og det som skal til for at UMPC kan benyttes som en vanlig pc.

Og det er noe Intel understreker: Dette er fullverdige pc-er i et format som nærmer seg pda. Enn så lenge er batterilevetiden for kort til et dagsverk, men i løpet av året håper Intel å komme opp i åtte timer.

Rett i lommen

Modellen Erath, som skal komme i produksjon i begynnelsen av neste år, får plass i en vanlig jakkelomme. Den er utstyrt med et tastatur som kommer frem ved å vri ryggen på enheten nitti grader.

Forhåpentlig blir tastaturet forbedret før lansering, for det Computerworld fikk prøve får et vanlig mobiltelefontastatur til å virke mer effektivt.

UMPC skal kunne være utstyrt med alle typer trådløs kommunikasjon, men under sin presentasjon sa Intels Sean Maloney at de ikke er klare for å gi noe informasjon om 3g datatjenester.

Bruksområdene til UMPC skal ifølge Intel være som tillegg til din vanlige pc, altså til erstatning for pda. Men også til erstatning for spesialiserte enheter som avansert gps i bil, medieavspiller (også gjerne i bil med egne holdere i nakkestøtten, slik at barna holder fred), epostleser (i stedet for Blackberry, som er svært utbredt i USA), videotelefoni og ditto konferanser og mye annet.

Showtime: Se bildene fra Cebit.

Les alt om Cebit.