Minimal Linux-server i lomma

Minimal Linux-server i lomma

Selskapet Realm Systems har utviklet en liten, mobil Linux-server som kan plugges inn i usb-porten på en Windows pc.

Usb-Linux-serveren ble lansert under konferansen LinuxWorld som går av stabelen i San Francisco denne uken.

Det som i første omgang slår en med serveren BlackDog er at den er myntet på Linux-nerder med klare fetisjisiske trekk, men selskapet bak serveren sier at den har åpenbare forretningsmessige bruksområder.

Tilgang til alt

Den lille serveren drives av strøm den får fra usb-kontakten, og krever ikke spesiell programvare for å virke på pc-en. BlackDog behandles på samme måte som en cd-rom av klient-pc-en, og bootes automatisk når den plugges inn. Når den er koblet til har den tilgang til samme periferienheter og nettverkspunkter som verts-pc-en.

Serveren virker på alle pc-er som kjører Linux, Windows 2000 eller Windows XP, ifølge selskapet.

Sikkert tilkobling

BlackDog har også en innebygd fingeravtrykk-leser slik at den kan konfigureres til å virke for kun autoriserte brukere

Neste måned planlegger Realm Systems å lansere en bedriftsversjon av BlackDog-serveren, under navnet Realm Mobile Personal Server. Dette produktet kan brukes sammen med et annet nytt produkt fra selskapet, Realm Management Router, for å lage en sikker aksess til et nettverk fra utsiden av brannmuren.

- Den lager en sikker tunnel. Du går med andre ord rundt med en VPN (Virtual Private Network) i lomma, for et par hundre dollar, sier markedssjef Shawn Cunningham i Realm.

Vil inspirere open source-bevegelsen

Nettopp fordi den lille Linux-enehten har biometrisk autentisering og kan plugges inn i omtrent hvilken som helst pc, tror Cunningham den vil bli en nyttig og sikker måte for folk på reisefot å logge inn på sine respektive bedrifters VPN-nettverk.

Selv om det ikke er noen praktiske applikasjoner for den mobile Linux-serveren ennå, håper Realm på at tidliglanseringen av BlackDog vil spore innovasjon og kreativitet i open source-miljøet, og derigjennom inspirere utviklere til å lage hittil ukjente bruksområder for Linux-serveren.

BlackDog-serveren bruker en 400 MHz PowerPC-prosessor og har 64 megabyte internminne. En USA-versjon, til 199 dollar (rundt 1.300 kroner), leveres med 256 megabyte flashminne. Det er også en versjon av produktet med 512 megabyte internminne. Serveren er basert på Linux-distribusjonen Debian.

Les mer om Realm Systems.