Mister 21 lisenser i India

Mister 21 lisenser i India

Telenor har investert 16,5 milliarder kroner i India, men mister nå alle sine lisenser i landet. - Overraskende, sier Glenn Mandelid i Telenor Asia.

I en storslått aksjon mot telemarkedet har Indias høyesterett trukket tilbake hele 122 lisenser fra ulike telekomselskaper.

- Det som har skjedd er at det indiske høyesterett i dag har gitt en domstolavgjørelse. I den blir alle lisenser fra myndighetene etter 2008 trukket tilbake, sier Bangkok-baserte Mandelid til Computerworld.

- Hadde Telenor forventet denne uttalelsen?

- Vi visste at saken var under behandlig. Selve dommen er overraskende for oss, sier han.

I morgentimene torsdag, etter at saken ble kjent, har Telenor-kursen sunket med tre og en halv på Oslo Børs.

Sjokkert

Uninor sier i en uttalelse at selskapet har blitt «urettferdig behandlet» og er «sjokkert» over avgjørelsen fra Høyesterett.

- Denne dommen er knyttet til hendelser som skjedde før Telenor gikk inn i India. Vi har ikke skyld i noen av det som ligger til grunn for domsavsigelsen, sier informasjonsdirektør Tor Odland i Telenor til E24.

Telenor mister ikke én lisens, men alle de 21 lisensene selskapet Uninor har i landet. Lisensene ble utstedt etter 2008, men før Telenor investerte i landet. I desember 2009 kjøpte Telenor 67 prosent i Unitech Wireless, som hadde lisenser i 21 av landets 22 teleregioner. Selskapet tilbyr i dag mobiltjenester i 13 av 22 telekomsirkler.

Mandelid påpeker at da Telenor kjøpte seg inn i et markedet med godkjente lisenser.

- For vårt vedkommende kan man si at lisensene var gyldig da vi investerte i selskapet. Lisensene var utstedt av indiske myndigher. Det var bakgrunnen for vår investering i 2009, sier han.

16,5 milliarder

Telenor risikerer nå å miste betydelige beløp i landet. Selskapet investerte syv milliarder kroner i oppkjøpet og har en ytterlige garantier for 9,5 milliarder kroner. Det betyr at et samlet beløp på 16,5 milliarder kroner står i fare.

- Vi vil gjøre alt for å sikre våre investeringer, sier Mandelid.

Selskapet har fire måneder på seg før dommen trer i kraft. Da risikerer alle de 36 millioner kundene til Uninor å bli rammet av domstolavgjørelsen.

Årsaken til avgjørelsen ligger i at myndighetene har hatt feil begrunnelser for å gi lisensene etter 2008. Den gang ble det avslørt en omfattende korrupsjonssak som førte til arrestasjoner av både næringslivsledere og sentrale politikere.

- Visste dere ikke at lisensene var usikre?

- Nei, vi investerte i en lisens som var utstedt av myndighentene. det var ingenting som tilsa at de skulle trekkes tilbake.

- Og hva nå?

- Dommen er rimelig fersk, vi må se på hva som ligger i den. Vi må gjøre vurderinger om hvilke tiltakene vi må ta for å sikre våre investeringer, sier Mandelid.

- Hvor mye penger kan Telenor tape?

- Det kan vi ikke spekulere i.

Denne saken blir oppdatert utover dagen torsdag.